Οι λέξεις που «γεννάνε» σωματικό πόνο

 

 

 

Πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Σίλερ στην Γερμανία , έδειξε ότι και μόνο στο άκουσμα λέξεων όπως «αυτό θα πονέσει λίγο» , ο ανθρώπινος εγκέφαλος ενεργοποιεί τον μηχανισμό αντίδρασης στον πόνο και προκαλείται στον άνθρωπο η ίδια σωματική αίσθηση με αυτή του πόνου.

Η έρευνα έγινε με την βοήθεια λειτουργικού μαγνητικού τομογράφου σε 16 υγιή άτομα την ώρα που επεξεργαζόταν λέξεις σχετικές με την εμπειρία του πόνου όπως «δυνατός πόνος», « ισχυρός πόνος» κλπ. Παράλληλα επεξεργάζονταν λέξεις με αρνητική χροιά που δεν σχετίζονταν όμως με την εμπειρία του πόνου όπως «βρώμικος». «αηδιαστικό» κλπ. Η έρευνα «φωτογράφισε» τα κέντρα επεξεργασίας πόνου του εγκεφάλου, τα οποία ....

ενεργοποιήθηκαν μόνο την ώρα που ακούστηκαν οι σχετικές λέξεις. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η διατήρηση στον εγκέφαλο ανάμνησης μιας επώδυνης εμπειρίας οδηγεί τον άνθρωπο να αποφύγει την συγκεκριμένη πράξη στο μέλλον. Αυτή βέβαια τη διατήρηση μνήμης της συγκεκριμένης επίπονης κατάστασης όταν ο άνθρωπος την περνά από τον εγκέφαλο στην καθημερινότητα και την διατηρεί στην ενεργό μνήμη δημιουργείτε μετατραυματικό στρες που ανακόπτει την ομαλή συμπεριφορική του λειτουργία.

Τα σημαντικότερα δεν ευρήματα αυτής της έρευνας αφορούν τους ασθενείς χρόνιων νοσημάτων με μόνιμους πόνους. Μας δείχνει ότι η συχνή συζήτηση των συμπτωμάτων με τους οικείους του, προκαλούν επιβάρυνση στο σωματικό πόνο του ασθενούς.

 

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 13:17