Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχονδρίαση – Η φοβία για ασθένεια

Είναι γνωστή ευρύτερα και γενικευμένα ως αρρωστοφοβία. Χαρακτηρίζεται από την μόνιμη ενασχόληση του ατόμου με την οργανική του υγεία που συνοδεύεται από αναγωγή μικρών και ασήμαντων συμπτωμάτων πχ πονοκέφαλος, σε συμπεράσματα - «αυτοδιαγνώσεις» για σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Ακόμα και σε περιπτώσεις ου ιατρικά έχει εξεταστεί κάθε ενδεχόμενο η ανησυχία αυτή συνεχίζει να υπάρχει για το άτομο.

Που οφείλεται

Σε ενοχικό οικογενειακό περιβάλλον, δηλαδή σε γονείς που ανησυχούνε και οι ίδιοι σε παρόμοιο βαθμό για την δική τους υγεία. Επίσης σε μεγάλο βαθμό οφείλεται....

σε απώλεια συγγενικού ή γενικότερα αγαπημένου προσώπου από σοβαρή ασθένεια. Και φυσικά ένας τρίτος λόγος είναι οι βαθύτερες ανησυχίες του ατόμου που δεν κατανοούνται από το ίδιο ως σκέψεις με συνέπεια να μετουσιώνει το ίδιο το οποιοδήποτε μικρό σωματικό σύμπτωμα αδιαθεσίας σε σοβαρή ασθένεια στην σκέψη του.

Πως Αντιμετωπίζεται

Όλες οι έρευνες παγκοσμίως δείχνουν ότι η γνωσιακή ψυχοθεραπεία έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στην Υποχονδρίαση. Με αυτήν το άτομο με την βοήθεια του ψυχολόγου αντιλαμβάνεται το ίδιο το ψυχολογικό υπόβαθρο των «ερμηνειών-αυτοδιαγνώσεων του» για κάθε σωματικό σύμπτωμα που έχει και επαναορίζει την επεξηγηματική των πραγμάτων οπτική του.

Κατσαούνη Μαρία, BSc (Hons) – MSc Ψυχολόγος Υγείας

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 15:56