Ψυχολόγος, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεία, φάρμακα…

 

Με πολλά άτομα που μας επισκέπτονται για ψυχοθεραπεία , αναλώνουμε την πρώτη συνεδρία για να εξηγήσουμε όλα τα παραπάνω που για τους περισσότερους είναι έννοιες ίδιες και συγκεχυμένες, όχι άδικα αφού η πληροφόρηση είναι ελλιπής και το θέμα ταμπού.

Ας εξηγήσουμε λοιπόν την διαφορά που έχουν αυτές μεταξύ τους , αφού στην ουσία πρόκειται για εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους έννοιες.

Ο ψυχίατρος: έχει σπουδάσει ψυχιατρική και ασκεί θεραπεία και όχι ψυχοθεραπεία, με συνταγογράφηση ηρεμιστικών ή άλλων φαρμάκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει σπουδάσει επιπλέον και ψυχοθεραπεία οπότε ονομάζεται ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής. Σε αυτήν την περίπτωση...

οφείλουμε να ενημερωθούμε από τον ίδιο για πιο μοντέλο ψυχοθεραπείας έχει σπουδάσει (πχ Gestalt, γνωσιακό, ψυχοδυναμικό κλπ) και να ζητήσουμε πλήρη ενημέρωση για το συγκεκριμένο μοντέλο, την διάρκεια και τα αποτελέσματά του. Σε αυτήν την δεύτερη περίπτωση ακολουθείται ψυχοθεραπεία με παράλληλη λήψη φαρμάκων. Στην πρώτη περίπτωση ακολουθείται μόνο θεραπεία κι όχι ψυχοθεραπεία.

Τα φάρμακα: δίνονται μόνο από ψυχίατρο κι όχι από ψυχολόγο. Είναι συνήθως ηρεμιστικά κι αγχολυτικά. Θεραπεύουν τα συμπτώματα αλλά όχι τις αιτίες της ψυχολογικής μας ασθένειας. Αν για παράδειγμα , το στενό περιβάλλον μας είναι η γενεσιουργός κύρια αιτία του ψυχολογικού μας προβλήματος αυτό δεν θα λυθεί ποτέ με τα φάρμακα, πολύ απλά γιατί καμία διαδραστική συμπεριφορά δεν εφαρμόζεται από μεριάς μας προς το περιβάλλον ώστε να υπάρξουν αλλαγές που θα μας βοηθήσουν, αλλά τα φάρμακα θα μειώσουν τα συμπτώματα μας (πχ κατάθλιψη).

Ο Ψυχολόγος: έχει σπουδάσει ψυχολογία. Επιπλέον κατά κανόνα έχει σπουδάσει και ψυχοθεραπεία, και μάλιστα το σύνολο των μοντέλων ψυχοθεραπείας, αλλά έχει εξειδικευθεί σε ένα από αυτά . Ψυχολογία είναι η επιστήμη που από την γέννησή της πριν από 100 χρόνια και πλέον (βλ. Freud –ψυχανάλυση) , εξετάζει και μελετά τις ψυχικές διεργασίες που συμβαίνουν στον καθένα μας σε κάθε μας πράξη ή γεγονός που μας συμβαίνει. Εξετάζει κι αναλύει τις αντιδράσεις του ανθρώπου στα ερεθίσματα που προσλαμβάνει από το περιβάλλον κι από τις πράξεις του τις ίδιες, και τις επιπτώσεις που έχει ο τρόπος που τις εκλαμβάνει στην κοινωνική, προσωπική, σεξουαλική και γενική λειτουργικότητά του. Οι σπουδές ψυχολογίας περιλαμβάνουν το σύνολο των ερευνών, μελετών, πειραμάτων, εφαρμοσμένων μεθόδων κι ανακαλύψεων που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Ο Ψυχολόγος ασκεί ψυχοθεραπεία, κι όχι θεραπεία (δεν δίνει ποτέ φάρμακα).

Ψυχοθεραπεία: είναι η συνεργατική διαδικασία με τον ψυχολόγο μέσω της οποίας το άτομο αντιλαμβάνεται αντικειμενικά και ορθά τόσο τα γεγονότα που βιώνει όσο και τα ερεθίσματα που παίρνει αλλά και δίνει μέσω των πράξεών του στο περιβάλλον του. Κύριος στόχος της ψυχοθεραπείας η μόνιμη επίλυση των ψυχολογικών προβλημάτων του ατόμου με τρόπο που να καταστά το ίδιο το άτομο ικανό να λύνει κάθε πρόβλημά του στο μέλλον. Επίσης η ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα ταξίδι αυτογνωσίας που κάνει το άτομο πιο ικανό και πιο αυτόνομο σε κάθε έκφανση της ζωής του.

 

 

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν αναζητάμε βοήθεια ειδικού:

· Σκέτος ψυχοθεραπευτής δεν υπάρχει. Ψυχοθεραπευτής είναι ειδικότητα που συνοδεύει τις κύριες σπουδές ψυχολογίας ή ψυχιατρικής. Όταν κάποιος «ειδικός» μας συστήνεται ως ψυχοθεραπευτής και μόνο, καλό είναι να τον ρωτήσουμε ποιο είναι το κύριο πτυχίο του. Συνήθως είναι πτυχίο άσχετο με τις επιστήμες της ψυχολογίας ή της ψυχιατρικής, στην καλύτερη των περιπτώσεων κοινωνιολογίας. Καλό είναι να αναζητήσουμε έναν άλλον επιστήμονα για να βοηθηθούμε πραγματικά.

· Σε πολλές περιπτώσεις ο σωστός ψυχίατρος θα σας συστήσει παράλληλα και ψυχοθεραπεία με ψυχολόγο ακόμα κι αν σας χορηγήσει κάποιο φάρμακο για να νοιώστε άμεσα καλά. Περιπτώσεις άγχους , κατάθλιψης, σεξουαλικών διαταραχών, μετατραυματικού στρες κλπ ενδείκνυνται ψυχοθεραπεία.

· Σε πολλές περιπτώσεις όταν αυτό χρειάζεται ο σωστός ψυχολόγος θα σας παραπέμψει σε ψυχίατρο με τον οποίο συνεργάζεται για παράλληλη ή αποκλειστική θεραπεία. Περιπτώσεις σχιζοειδών διαταραχών σε έξαρση, σχιζοφρένειας ή σχιζοσυναισθηματικών διαταραχών ενδείκνυνται για παράλληλη ή μερικές φορές και αποκλειστική θεραπεία με φάρμακα.

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 15:56