Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το υψηλό IQ «δείκτης» προστασίας από το Μετατραυματικό Στρες

 

Αυτό διαπιστώθηκε πρόσφατα σε έρευνα που έγινε σε Αμερικανούς στρατιώτες. Οι στρατιώτες γενικά είναι η ομάδα εκείνη των ατόμων με σχετικά τα υψηλότερα σημάδια μετατραυματικού στρες διαχρονικά.

Η έρευνα αυτή μελέτησε 26 στρατιώτες που είχαν διαγνωστεί με PTSD , και 26 στρατιώτες που δεν είχαν διαγνωστεί με καμία ψυχική διαταραχή στους εξής τομείς: παρατήρηση, μάθηση, και μνήμη.

Εφόσον σε όλους έγινε το ίδιο τεστ παρατηρήθηκαν τα εξής:......

οι συμμετέχοντες με PTSD βρέθηκαν πιο αδύναμοι στις δοκιμασίες μάθησης, μνήμης και ιδιαίτερης προσοχής από τους υπόλοιπους.

Αυτό μπορεί να είναι ένας πολύ σοβαρός δείκτης για την «προστασία» που μπορεί να αποτελεί η ανώτερη πνευματικότητα στην εμφάνιση της συγκεκριμένης Διαταραχής. Ο κυριότερος λόγος που δείχνει να αποτελεί μια εξήγηση στο γιατί συμβαίνει αυτό , είναι ότι τα άτομα με υψηλό iq έχουν καλύτερη εκπαίδευση άρα περισσότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερες ευκαιρίες καριέρας μετά τον στρατό , με συνέπεια να ζούνε τις δύσκολες καταστάσεις ακόμα και της πραγματικής μάχης λιγότερο αγχωτικά για τα ίδια.

Αυτό επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά το βασικό θεώρημα της Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας ότι σημασία δεν έχει τι μας συμβαίνει, αλλά ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε

©www.mersinias.gr

*Την έρευνα διεξήγαγε η Jennifer Vasterling , PhD, υπεύθυνη του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων Στρατιωτών της Ν.Ορλεάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 17:59