Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κατάθλιψη μας γερνάει και σωματικά

 

Σύμφωνα με μια νέα και πολύ πρόσφατη μελέτη η κατάθλιψη γερνάει βιολογικά πιο γρήγορα τα κύτταρά μας. Σε εργαστηριακές μελέτες αυτό φάνηκε σε κύτταρα ανθρώπων που έχουν ή και είχαν στο παρελθόν κατάθλιψη. Η έρευνα έγινε σε ένα δείγμα άνω των 2000 ατόμων.

Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν πρόωρο βιολογικό μεγάλωμα σε συγκεκριμένα μέρη των κυττάρων τους , που δεν θα μπορούσαν να επηρεαστούν από άλλους παράγοντες πχ αν το άτομο καπνίζει.

Γνωρίζουμε ήδη από ανάλογες έρευνες τα τελευταία χρόνια , ότι τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν οργανικές ασθένειες όπως καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες και παχυσαρκία.

Στην συγκεκριμένη έρευνα των κυττάρων τα άτομα είχαν: το 1/3 παρούσα κατάθλιψη, το 1/3 είχε παρουσιάσει κατάθλιψη στο παρελθόν και το 1/3 δεν έχει παρουσιάσει ποτέ ως τώρα. Η παρουσίαση της διαφορετικότητας μεταξύ των κυττάρων τους εντοπίστηκε στα τελομερή των κυττάρων. Οι επιστήμονες εξηγούν την αλλαγή αυτή να συνδέεται με την αγωνία , χαρακτηριστικό ιδιαίτερα έντονο στην κατάθλιψη.

Δεν έχει εξεταστεί ακόμα κλινικά και πειραματικά εάν αυτή η «γήρανση» των κυττάρων είναι αναστρέψιμη και σε τι βαθμό συνδέεται με την θνησιμότητα.

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 10:14