Γιατί οι νάρκισσοι ηγέτες είναι σαν την τούρτα σοκολάτα…

Έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν και παρουσιάστηκαν στο Journal of Personality έδειξαν πως τα άτομα με ηγετικό και ναρκισσιστικό χαρακτήρα μοιάζουν κατά πολύ με την τούρτα σοκολάτα!

Τα άτομα αυτά στην αρχή φαντάζουν με πολύ σιγουριά για τον εαυτό τους και τις ικανότητες τους, με πολύ αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Τους αρέσει να ηγούνται, να παίρνουν ρίσκα και αποφάσεις, να προβάλλονται και δείχνουν να το κάνουν καλά. Όταν όμως αναλαμβάνουν έναν ηγετικό ρόλο, όλο το παραπάνω κομμάτι σιγά σιγά ξεθωριάζει. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την τούρτα σοκολάτα! Στην αρχή είναι πλούσια σε γεύση, νόστιμη και ικανοποιεί τον ουρανίσκο… όσο περισσότερη όμως τρως τόσο πιο λιγωτική και βαριά γίνεται.

Αυτό έδειξαν οι δύο έρευνές που πραγματοποιήθηκαν,...

στις οποίες έλαβαν μέρος φοιτητές και τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν συμφοιτητές τους με ηγετικό χαρακτήρα και δεξιότητες. Ενώ στην αρχή τα άτομα με ηγετικό να ναρκισσιστικό χαρακτήρα έλαβαν υψηλό σκορ, το σκορ αυτό μειώθηκε καθώς τα άτομα αυτά έχαναν την «λάμψη» και την αποδοχή που είχαν λάβει από τους συμφοιτητές τους. Επιπλέον, φάνηκε όχι μόνο να σκάει η φούσκα του εξιδανικευμένου ηγέτη και να χάνουν τον θαυμασμό των τρίτων, αλλά επιπλέον, η εικόνα που είχαν οι τρίτοι για τα άτομα αυτά άρχισε να είναι αρνητική, καθώς γινόταν εμφανής η αδυναμία τους να κινητοποιήσουν και να εμπνεύσουν άλλα άτομα.

Εν κατακλείδι, φαίνεται πως η θετική εντύπωση που κάνουν τα άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα και ηγετικό χαρακτήρα, ξεθωριάζει και αντικαθίσταται από μια αρνητική εικόνα, όπως ισχύει με την τούρτα σοκολάτα. Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για αυτούς, οι οποίοι έχουν ήδη δώσει μια εικόνα του εαυτού τους, και δεν τους δίνεται περίοδος χάρητος, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν ούτε την αρχική αποδοχή και θαυμασμό των τρίτων.

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 09:58