Οι Ψυχικές Διαταραχές στις μειονοτικές ομάδες όπως οι πρόσφυγες

Οι ομάδες μεταναστών βιώνουν μια πολύ υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ψυχολογικών Διαταραχών, από όσο οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα, διαπιστώνουν τα διεθνή αρχεία για την κατανομή των ψυχολογικών ασθενειών παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2014.

Πολύ παλιότερα, ήδη πίσω στο 1932, ο ψυχίατρος OrnulvOdegaard, είχε δημοσιεύσει μια εργασία του στην οποία διαπίστωνε ότι οι Νορβηγοί μετανάστες στην Μινεσότα παρουσίαζαν πολύ μεγαλύτερη συχνότητα ψυχολογικών προβλημάτων σε σχέση με τους συμπατριώτες τους που συνέχιζαν να διαμένουν στην Νορβηγία. Η σπουδαιότητα αυτής της εργασίας είναι μεγάλη γιατί ουσιαστικά ήταν απ τις πρώτες που άγγιξαν το θέμα αυτό.

Σήμερα θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι η ψυχοκοινωνική αποδυνάμωση που συμβαίνει σε καταστάσεις όπως η μετανάστευση ,  είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας αύξησης των επιπέδων ψυχικών προβλημάτων στα κοινωνικά σύνολα.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό στοιχείο; Γιατί παρατηρείται ότι η εμφάνιση αυτής της αύξησης σε αυτές τις ομάδες, προκαλεί μια σαφή αλλαγή των στερεοτύπων της υπόλοιπης κοινωνίας , που σαφώς εμπεριέχει και αύξηση του στίγματος για την ψυχική ασθένεια...

Όσων αφορά τώρα τα επι  μέρους στοιχεία της έρευνας, αυτά δείχνουν ότι:

Οι άνδρες των μειονοτικών ομάδων είναι πολύ πιο ευάλωτοι από ότι οι γυναίκες. Επίσης ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως στο τέλος της εφηβείας  και κορυφώνεται στην ενηλικίωση. Τέλος το πρόβλημα δείχνει να μην περιορίζεται στα άτομα πρώτης γενιάς της μετανάστευσης αλλά να επεκτείνεται και στα άτομα δεύτερης γενιάς, που δείχνουν να παρουσιάζουν μια αδυναμία εύρεσης της προσωπικής τους ταυτότητας στο κοινωνικό σύνολο.

Από την άλλη το θετικό στοιχείο της έρευνας είναι αυτό που δείχνει ότι όσο μεγαλύτερη η συνοχή ανάμεσα στα άτομα της μειονοτικής ομάδας, τόσο μικρότερη η εμφάνιση των ψυχολογικών διαταραχών στο σύνολο.

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 10:40