Τριχοτιλλομανία

Η τριχοτιλλομανία είναι ψυχική διαταραχή και αναφέρεται στην επαναλαμβανόμενη απόσπαση-τράβηγμα των τριχών με αποτέλεσμα την αισθητή απώλεια τριχών. Το άτομο το οποίο υιοθετεί αυτή τη συμπεριφορά έχει αυτή την παρόρμηση την οποία δεν είναι σε θέση να ελέγξει ή του προκαλεί αίσθημα ανακούφισης, ικανοποίησης και εκτόνωσης άγχους.

Παρουσιάζεται σε στην παιδική και εφηβική ηλικία, και μπορεί να υπάρχουν διαστήματα έντονης έξαρσης και ύφεσης. Το παιδί ή έφηβος πέρα από την ανάγκη που νιώθει να τραβήξει την τρίχα και να την αποσπάσει, συνήθως βιώνει και κάποιες τελετουργικές συμπεριφορές σχετικές προτού αποσπάσει την τρίχα. Η τριχοτιλλομανία δεν αφορά μόνο το τριχωτό της κεφαλή, αλλά και τρίχες σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος π.χ. μασχάλες, εφηβαίο, πρόσωπο, χέρια, πόδια, βλεφαρίδες, φρύδια κτλ, αλλά και σε αντικείμενα όπως κούκλες, μάλλινα χαλιά κτλ, ή ζώα και άλλους ανθρώπους. Στο σώμα του ατόμου προκαλεί ερεθισμούς, μολύνσεις, απώλεια μαλλιών και βλάβη στον θύλακα της τρίχας...

 

Το άτομο πολλές φορές προσπαθεί να μειώσει αυτή του τη συμπεριφορά χωρίς όμως πάντα να το καταφέρνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, η συμπεριφορά αυτή γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα χωρίς να το αντιλαμβάνεται το άτομο, μπορεί να το κάνει όντας αφηρημένο ή επικεντρωμένο κάπου αλλού. Στοχευμένα γίνεται όταν το άτομο βιώνει έντονα αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, υπερένταση, αγωνία, θλίψη, ανία κτλ.

Επιπτώσεις, φυσικά δεν υπάρχουν μόνο σωματικές, αλλά και ψυχοσυναισθηματικές, αλλά και κοινωνικές. Υπάρχει έκπτωση λειτουργικού επιπέδου του ατόμου, ενώ η συγκεκριμένη διαταραχή έχει συνδεθεί με άλλες διαταραχές διάθεσης, αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης και διαπροσωπικά προβλήματα. Συνεπώς, είναι σημαντικό το άτομο να επισκεφθεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η Γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το παιδί ή έφηβο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να διαχειριστεί συναισθηματικές καταστάσεις από τις οποίες μπορεί να πηγάζει.

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 10:17