Αυτοκτονικός ιδεασμός και προσωπικότητα

Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, βλέπουμε όλο και πιο συχνά ανθρώπους να οδηγούνται στην αυτοκτονία ή να υιοθετούν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Επιπλέον, έχει καταγραφεί αύξηση των περιστατικών κατά την εφηβεία.

Ο αυτοκτονικός ιδεασμός συνδέεται άμεσα με παθολογία κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών. Αυτό που έχει φανεί σε τελευταίες έρευνες και έρχεται να προσθέσει περισσότερα στοιχεία στο κομμάτι αυτό, είναι πως ο αυτοκτονικός ιδεασμός και οι απόπειρες αυτοκτονίας συνδέονται με κάποια στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του ατόμου.

Ένα βασικό στοιχείο, το οποίο συνδέεται με την τάση για αυτοκτονικό ιδεασμό και απόπειρα, είναι ο πειραματισμός και η ανάγκη του ατόμου για έντονα συναισθήματα και εμπειρίες. Τα άτομα τα οποία χαρακτηρίζονται ως περιπετειώδη επιδιώκουν και αναζητούν καινούριες εμπειρίες, οι οποίες θα τους οδηγήσουν σε έντονα συναισθήματα. Τους ιντριγκάρει το άγνωστο και το επικίνδυνο. Extreme sports, έντονες συγκινήσεις, ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και οποιαδήποτε διεγερτική, γι’αυτούς συμπεριφορά, ακόμα και αν είναι παραβατική, τους ελκύει και τους παθιάζει. Επιθυμούν να βρίσκονται συνεχώς σε μία εγρήγορση και δεν τους αρέσει η ηρεμία, αντίθετα αναζητούν νέες συγκινήσεις. Επιπλέον, διακατέχονται από μία αίσθηση αυθορμητισμού, που τους κάνει να μοιάζουν απρόβλεπτοι και να φέρονται παρορμητικά. Τέλος, η αναζήτηση συγκινήσεων και εντόνων συναισθημάτων σχετίζεται και με την κατάχρηση ουσιών.

Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:10