Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας

Τα χαρακτηριστικά στοιχεία της συγκεκριμένης Διαταραχής περιλαμβάνουν μεγαλομανία, αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων, και μια ασταμάτητη ανάγκη για θαυμασμό κι επιδοκιμασία σε ότι κι αν κάνουν. Τα άτομα με την συγκεκριμένη Διαταραχή εμφανίζονται να είναι αλαζονικά, χειριστικά στις σχέσεις τους, απαιτητικά στους γύρω τους και φυσικά εγωκεντρικά σε κάθε τους έκφραση. Η μεγαλομανία τους αφορά και τις φαντασιώσεις τους, αλλά και οτιδήποτε τους αφορά σε σημείο να πιστεύουν ακόμη ότι και η θεραπεία τους πρέπει να είναι ξεχωριστή και μοναδική.

Αυτά τα χαρακτηριστικά συνήθως ξεκινούν στην πρώιμη ενηλικίωση και συνεχίζουν στην ενήλικη περίοδο με εκφάνσεις στο σύνολο της ζωής του ατόμου, σχέσεις, εργασία, κοινωνία...

Έχουν αδυναμία και άρνηση να δεχθούν την οποιαδήποτε κριτική ή διόρθωση, και συνήθως επιλέγουν άτομα που είναι ή φαίνονται το ίδιο σπουδαία με τους ίδιους γιατί αυτό προσδίδει στην αυτοεκτίμησή τους. Αυτό σε μια απλή αναγωγή στην σημερινή εποχή των socialmediaκαι της επιδεικτικής, όχι πάντα αληθινής ευτυχίας, μας κάνει εύκολο το να καταλάβουμε γιατι ο ναρκισσισμός φαίνεται πλέον παντού γύρω μας πολύ έντονα.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της ΝΔΠ είναι επίσης ο φθόνος των άλλων που συχνά καλύπτεται από την πεποίθηση ότι οι ίδιοι είναι αντικείμενο φθόνου των γύρω τους. Οι αιτίες που γεννούν την ΝΠΔ δεν έχουν ακόμη σαφώς καθοριστεί. Γνωρίζουμε όμως ότι τόσο βιολογικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες στην περίοδο προς την ενηλικίωση, παίζουν ρόλο στην εμφάνιση και αύξηση των συμπτωμάτων της.

Η θεραπεία των ατόμων με ΝΠΔ είναι συχνά δύσκολη ακριβώς εξαιτίας των χαρακτηριστικών της ασθένειας, που κάνουν το άτομο να αδυνατεί να εμπλακεί σε συνεργασία με τον θεραπευτή αφού πολύ δύσκολα θα τον θεωρήσει ως ειδικότερο από τον ίδιο, κι άρα πολύ δύσκολα θα παρουσιάσει προθυμία να συνταχθεί στις οδηγίες της θεραπείας. Ωστόσο η ψυχοθεραπεία όταν και στον βαθμό που μπορεί να υπάρξει , έχει δείξει ότι βελτιώνει κατά πολύ τον τρόπο που οι ασθενείς με ΝΠΔ σχετίζονται με τους άλλους ανθρώπους με έναν πιο υγιή τρόπο.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:05