Τί πυροδοτεί τις κρίσεις πανικού σου;

Οι κρίσεις πανικού δεν εμφανίζονται σε όλα τα άτομα με τους ίδιους πυροδότες. Ενώ η έκφανση και ή έκβασή τους ακολουθεί συγκεκριμένο μοτίβο, οι γενεσιουργές αιτίες διαφέρουν , για αυτό και ποικίλου και οι πυροδότες. Οι οποίοι είναι πολύ σημαντικό να εξερευνηθούν στην Ψυχοθεραπεία και να αναλυθούν , γιατί αποτελούν μεγάλο κομμάτι της λύσης του προβλήματος.

Η κρίση πανικού είναι ακραία εκδήλωση υπερβολικού άγχους. Σε κάθε κατάσταση άγχους ο εγκέφαλός μας αναγνωρίζει και σηματοδοτεί δυο εντολές: της φυγής ή της μάχης. Στην κρίση πανικού υπάρχει ένα πάγωμα αντιδράσεων και μια επίμονη , αδιάλειπτη αυτοπαρατήρηση η οποία γεννά έντονα σωματικά συμπτώματα , συμπτώματα που εκλαμβάνονται ως άμεση και ισχυρή απειλή υγείας. Τον βαθμό αντίδρασης , ή για να ακριβολογούμε μη αντίδρασης, τον επηρεάζουν πολλοί παράγοντες όπως: η προυπάρχουσα «ευαισθησία» του ατόμου στο άγχος, η ένταση ανάγκης ελέγχου, και φυσικά οι σκέψεις οι οποίες κι αποτελούν τον πυρήνα του προβλήματος αφού ουσιαστικά είναι ο αυτόματος μεταφραστής των εκλαμβανομένων ερεθισμάτων και εμπειριών, κι άρα είναι αυτές που θα ορίσουν ποια έννοια θα δώσουμε σε αυτό που μας συμβαίνει εκείνη την στιγμή...

Το πρώτο όμως και βασικό κομμάτι κατανόησης των κρίσεων πανικού μας, πολύ πριν φτάσουμε στην ανάλυση των σκέψεων οι οποίες τις συντηρούν ή τις ενισχύουν, είναι να αντιληφθούμε και να εντοπίσουμε τους πυροδότες. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε από την πρώτη μας ακόμη κρίση πανικού (γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να το κάνουμε, καθώς η πρώτη κρίση πανικού είναι για την πλειοψηφία μια εξαιρετικά τρομακτική εμπειρία), τι συνέβη ακριβώς εκείνη την στιγμή, σε τι βαθμό είχαμε άγχος ή κακή διάθεση πριν συμβεί, και τι σωματικό σύμπτωμα νιώσαμε και σε τι βαθμό (από την εμπειρία μου τα σωματικά συμπτώματα των ασθενών κυμαίνονται από ελαφρά (μια ζαλάδα), ως μέτρια ( τάση για έμετο ή λιποθυμία) , ως και ισχυρά (αίσθηση για επικείμενο καρδιακό επεισόδιο) , ακόμα κι ως πολύ ισχυρά (βεβαιότητα ότι τρελαίνονται , χάνουν τα λογικά τους).

Σε κάθε περίπτωση ο εντοπισμός τους είναι σίγουρα χρήσιμος για να κατανοήσουμε και τελικά να ξεπεράσουμε τις κρίσεις πανικού, ωστόσο επειδή ακόμα κι αυτό το πρώτο βήμα είναι αρκετά ισχυρό βιωματικά και δύσκολα διαχειρίσιμο, προτείνω σε όσους το βιώνουν να το κάνουν με την καθοδήγηση ψυχολόγου της επιλογής τους.

Πηγές: https://www.webmd.com/anxiety-panic/panic-attack-happening

             https://www.ScienceDaily.com/releases/2011/07/110727122651.htm

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 09:18