Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσο σοβαρό είναι το άγχος μου;

Άγχος βιώνουμε όλοι. Κι όπως λέμε οι Ψυχολόγοι , το άγχος δεν είναι πάντα κακό , αφού λειτουργεί κυρίως ως μηχανισμός άμυνας μας. Αυτό που καταστά «κακό» το άγχος είναι η δυσλειτουργικότητα που μας προκαλεί και φυσικά η ψυχολογική δυσφορία.

Πότε πραγματικά το άγχος μας είναι κακό και χρήζει αντιμετώπισης με κάποιον ειδικό, εξαρτάται από πολλούς εξατομικευμένους παράγοντες αναλόγως του τρόπου ζωής του καθενός. Γενικοί δείκτες όμως, μπορούν να δείξουν μια τάση σοβαρού άγχους για τον γενικό πληθυσμό, κι ανεξαρτήτως ατομικών παραγόντων. Αυτοί οι δείκτες είναι:

  • Ένα άγχος σταθερά έντονο σε όλη την διάρκεια της ημέρας, είναι ένα σοβαρό άγχος. Συνήθως και για τους περισσότερους ανθρώπους το άγχος ξεκινά με το ξεκίνημα των υποχρεώσεων της μέρας και σταδιακά ως το βράδυ μειώνεται. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, έχουμε ένα καμπανάκι ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά. Η συχνότερη αιτία είναι η ανησυχία εκτός αντικειμενικού ερεθίσματος. Μια δεύτερη σημαντική αιτία είναι η ανασφάλεια/ φόβος του ατόμου έναντι οποιασδήποτε αλλαγής των συναισθημάτων του που του προκαλεί σταθερά έντονο άγχος....
  • Άγχος και εν ώρα ύπνου που προκαλεί εφιάλτες ή όνειρα άγχους. Μια πρόσφατη κλινική μελέτη του ύπνου σε άτομα με υψηλά επίπεδα άγχους έδειξε μερικά κοινά όνειρα σε αυτά τα άτομα κι αυτό είναι εντυπωσιακό. Τα πιο κοινά όνειρα είναι: αίσθηση κυνηγημένου, παγωμάρα/ακινησία, θύματα επίθεσης ή κλοπής, αίσθηση διάφανου εαυτού σε κοινωνική εκδήλωση, ατυχήματα αεροπορικά, θάνατος αγαπημένου προσώπου. Επίσης μερικά ακόμη στοιχεία πολύ ενδιαφέρονται της μελέτης αυτής είναι: οι πρώην ερωτικοί σύντροφοι εμφανίζονται σε όνειρο πιο συχνά σε αγχωμένα άτομα από ότι σε υγιή, τα όνειρα των αγχωμένων ατόμων έχουν πολύ συχνά το στοιχείο ταχύτητας, καθώς επίσης και στοιχεία έντασης πχ θορύβων.
  • Το άγχος επηρεάζει τον/την σύντροφο και χαμηλώνει την ποιότητα της σχέσης. Αυτό είναι ακόμα ένα σημάδι ότι διακατέχεσαι από σοβαρό άγχος. Το αγχωμένο άτομο έχει σχεδόν πάντα την προσδοκία (πολλές φορές και απαίτηση), ο/η σύντροφος να δρα κατασταλτικά στο άγχος του. Αυτό φυσικά δεν μπορεί (και δεν οφείλει) να συμβαίνει πάντα , και τότε κύρια αιτία του άγχους στο μυαλό του ατόμου γίνεται ο «κακός» σύντροφος και η «κακή» σχέση.
  • Τα ψυχολογικά προβλήματα , όπως και ένα πρόβλημα οργανικής υγείας, είναι αναπόφευκτα. Είναι επιλογή όμως η έγκαιρη αντιμετώπιση τους , ώστε να μην διευρυνθεί το πρόβλημα και σε ένταση και σε διάρκεια.

    Πηγές:

    https://psycnet.apa.org/record/2022-73855-001

    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886922000320

    https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fa0018473

    Mersinias Thomas, TEDx Speaker

    Clinical Psychologist, Mental Health Counselor