6 Μύθοι για το Άγχος

Επειδή έχει μπει το άγχος για τα καλά στην ζωή μας, και οι πληροφορίες που μας έρχονται είναι συνήθως απο άσχετες πηγές μέσω τηλεόρασης ή σκόρπιων πληροφοριών, αν κατανοήσουμε τους παρακάτω 6 βασικούς "μυθους", θα είναι πιο έυκολο για τον καθένα μας να αναλάβουμε δράση και να είμαστε καλύτερα...
1.ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Εντελώς λανθασμένη άποψη. Το άγχος είναι διαφορετικό για τον καθένα μας γιατί ο καθένας μας αντιδρά διαφορετικά σε ερεθίσματα. Επίσης κάτι που είναι αγχωτικό για κάποιον, για κάποιον άλλον δεν είναι.
2.ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ. Λάθος. Η άποψη οτι χωρίς καθόλου άγχος θα είμαστε ευτυχισμένοι δεν ισχύει και δημιουργεί και ψευδείς στόχους. Η ουσία για να παραμένουμε υγιείς είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος μας. Η λάθος διαχείρισή του είναι αυτή που μας "σκοτώνει".
3.ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. Εντελώς λάθος άποψη που κάνει όμοια όλα τα προβλήματά μας. Είναι ομως; Κύρια σημασία εδώ έχει η ορθή διαχείρηση του χρόνου μας. Άλλο επείγον, κι άλλο σημαντικό.
4. ΟΙ "ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ" ΤΡΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΩΣΤΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ. Δέν υπάρχουν καθολικοί και γενικευμένοι τρόποι να πολεμήσουμε το άγχος. Συνεπώς ότι ακούμε σε μια εκπομπή , μπορεί να έχει κι αντίθετα αποτελέσματα σε εμάς, ενώ σε κάποιον θετικά.
5.ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ,ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΓΧΟΣ. Τεράστιο λάθος. Η μείωση των συμπτωμάτων , κυρίως μέσω φαρμακευτικής αγωγής,  καταστέλλει τα συμπτώματα αλλά δεν επιλύει τις αιτίες. Συνεπώς αποκρύπτουμε τα σημάδια που θα μας ενεργοποιήσουν για να δράσουμε και να αντιμετωπίσουμε μόνιμα το άγχος μας.
6.ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΥ. Επίσης ένα ,ίσως και το σημαντικότερ, λάθος. Τα "μικρά" συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι ή γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι απλά οι έγκαιρες προειδοποιήσεις για το άγχος μας. Και όσο πιο νωρίς το αντιμετωπίσουμε με κάποιον ειδικό, τόσο πιο εύκολα για εμάς θα είναι.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 11:49