Η Ψυχική Υγεία των ειδικών ομάδων επαγγελμάτων

 

Έχει τεθεί πολλές φορές στην επιστημονική κοινότητα το θέμα της υποστήριξης της ψυχικής υγείας των ειδικών επαγγελματικών ομάδων όπως οι πυροσβέστες, τα σώματα ασφαλείας, οι αστυνομικοί, οι στρατιωτικοί κλπ. Το θέμα που τίθεται είναι το κατά πόσο θα έπρεπε να υπάρχει Συμβουλευτική Ψυχολογική υποστήριξη σε μόνιμη βάση σε άτομα που εργάζονται σε τέτοιους τομείς.

Τα συγκεκριμένα επαγγέλματα έχουν πολύ υψηλούς δείκτες άγχους αφού είναι τα επαγγέλματα τα οποία καλούνται να αποδίδουν 100% κάθε μέρα και ώρα, πολλές δε φορές έχουν όλες εκείνες τις συνθήκες ανάπτυξης μετατραυματικού στρες, ασχέτως αν αυτό το σύνδρομο τελικώς εμφανίζεται ή όχι. Είναι αυτονόητο να κατανοήσουμε ότι δεν είναι εύκολο να μπαινοβγαίνεις σε κτίρια που καίγονται όπως κάνει ενας πυροσβέστης ή αντίστοιχα για έναν αστυνομικό να βρεθεί σε ένοπλη συμπλοκή ή ακόμα και το άγχος οτι μπορεί ανα πάσα στιγμή να βρεθεί σε μια τέτοια, ή για έναν στρατιωτικό που ακόμα και σε περίοδο ειρήνης καλείται να παρουσιάζει φρόνημα και αντανακλαστικά παρόμοια με αυτά που οφείλει να έχει σε περίοδο πολέμου.........

Μια πρόσφατη έρευνα στο πυροσβεστικό σώμα στην Αμερική έδειξε κάτι καταπληκτικό. Το 16,5% των αντρών που εργάζεται σε αυτό , παρουσιάζει διαγνώσιμο μετατραυματικό στρες. Ποσοστό που είναι κατά 1% ψηλότερο από τον δείκτη αυτό στους βετεράνους του Βιετνάμ. Αντιλαμβανόμαστε εύκολα όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Το σίγουρο συμπέρασμα είναι οτι  οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες αυτές, θα έπρεπε να έχουν ψυχολογική υποστήριξη σε μόνιμη και σταθερή βάση , παράλληλα με ψυχολογική εκπαίδευση ώστε να ανταπεξέρχονται καλύτερα στις καταστάσεις εργασίας τους. Προσωπικά πιστεύω οτι δεν είναι τυχαία φαινόμενα έλλειψης επαγγελματισμού πχ από αστυνομικούς που βλέπουμε και σχετίζονται άμεσα με τα παραπάνω. Ίσως και να είναι η εποχή μας τέτοια που η ψυχολογική υποστήριξη σε ομάδες επαγγελμάτων που καλούνται να προστατέψουν, διατηρήσουν και προάγουν την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας δείχνει πιο επιτακτική από ποτέ.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 11:33