Η Ψυχολογία της Εξάρτησης

 

Χωρίς το συναίσθημα εξάρτησης δεν θα μπορούσαμε να συνάψουμε κοινωνικές σχέσεις – θα απαρνιόμασταν ναρκισσιστικά τη βαθύτερη σύνδεση με τους άλλους. Εξάρτηση αποτελεί κάθε συμπεριφορά που παίρνει τη μορφή μιας σχεδόν τελετουργικής, αυτοματοποιημένης συνήθειας, την οποία το άτομο αν και αναγνωρίζει ως καταναγκαστική και ψυχαναγκαστική, εν τούτοις αδυνατεί να ελέγξει και πολύ περισσότερο να σταματήσει, εξαιτίας ισχυρότατων φυσιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Το κύριο χαρακτηριστικό που συνοδεύει την εξάρτηση είναι η απώλεια της προσωπικής ελευθερίας, λόγω της υποταγής στον παρορμητικό χαρακτήρα μιας πολύ έντονης, σφοδρής επιθυμίας για τη βίωση συγκεκριμένων συναισθημάτων σε συγκεκριμένες καταστάσεις με συγκεκριμένες συμπεριφορές. Η εξάρτηση εμφανίζεται μέσα σε ένα πλαίσιο υποταγής, ανάμεσα σε κάτι ισχυρό (η επιθυμία) και σε κάτι αδύναμο (το ίδιο το άτομο).

Στα αρχικά στάδια ζωής, η εξάρτηση του βρέφους ξυπνά στη μητέρα την αίσθηση της ευθύνης για την επιβίωση αυτού του απόλυτα εξαρτώμενου πλάσματος.

Η διαταραχή σε αυτές τις πρωταρχικές σχέσεις ενδέχεται στη συνέχεια να κλονίσει την ψυχική ισορροπία του ατόμου και να το αποθαρρύνει από το να εξαρτάται κοινωνικά και να σχετίζεται υγιώς με τους άλλους.

Οι συναισθηματικές εξαρτήσεις δεν έχουν να κάνουν με χημικές, ψυχοδιεγερτικές ουσίες, αλλά με τη διαστρέβλωση και την παθολογική έκφραση βασικών και φυσιολογικών ανθρώπινων αναγκών όπως η σεξουαλικότητα, ο έρωτας, η τροφή, η οικονομική και κοινωνική επιτυχία, η εσωτερική δύναμη και γαλήνη. Πρόκειται για πανανθρώπινες εκφράσεις και αναζητήσεις, που όμως μέσα από τις εξαρτήσεις κακοποιούνται και διαστρέφονται συστηματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι γυναίκες είναι οι πιο ευάλωτες στους συναισθηματικούς εθισμούς και τις συμπεριφορές εξάρτησης που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση (αυστηρές και εξαντλητικές δίαιτες, συνεχείς, καταδικαστικές συγκρίσεις με άλλες γυναίκες, με αποτέλεσμα την απογοήτευση και την απώλεια αυτοπεποίθησης), την καταναλωτική μανία, τις ερωτικές σχέσεις προσκόλλησης για την αναζήτηση μιας χαμένης αυτοεκτίμησης ή ενός ιδανικού συντρόφου.

Για μια ΥΓΙΗ ΣΧΕΣΗ: Είναι σημαντικό ένα άτομο να έχει αποσαφηνίσει τις έννοιες της αγάπης ,του έρωτα και της εξάρτησης μέσα σε μια σχέση πριν ακόμα δημιουργήσει μια σχέση .Μόνο έτσι θα καταφέρει να έχει μια σχέση υγιή ,ζωντανή και σε βάθος χρόνου. Είναι μια προσπάθεια...

.... δύσκολη όμως αξίζει τον κόπο αν σκεφθεί κανείς τι σημαίνει να αισθάνεσαι θετικά μέσα σε μια σχέση και μάλιστα έπειτα από ελεύθερη και συνειδητή επιλογή.

Πρέπει επίσης να έχουμε καθορίσει σαφώς τους στόχους της επιθυμούμενης από εμάς σχέσης πριν την δημιουργήσουμε. Σε αντίθετη περίπτωση τα όρια θα είναι πολύ χαλαρά και θα ταιριάζουν στον καθένα που γνωρίζουμε.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 11:31