Όταν το ένστικτο σου , γίνεται εμπόδιο

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Κάθε μας ένστικτο, όσο επιφανειακά κι αν εκφράζεται, ουσιαστικά συνδέεται με τα δυο βασικά μας της επιβίωσης (ζωής), και του θανάτου.

Τι μας κάνει να εμπιστευόμαστε ακραία το ένστικτό μας; Γιατί δύσκολα το αμφισβητούμε; Κι είναι τελικά ένας ασφαλής οδηγός για τις επιλογές μας;

Σε όλους μας εκφράζεται κατά καιρούς το φαινόμενο της παράδοξης επιθυμίας. Ως τέτοια εννοούμε οποιαδήποτε κατάσταση την οποία η λογική λέει ότι πρέπει να αποφύγουμε, αλλά υπάρχει η έντονη επιθυμία μας να την ακολουθήσουμε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παράδοξης επιθυμίας είναι το φαινόμενο «υψηλής θέσης» όπως ονομάζεται: εάν βρεθούμε στην άκρη της στέγης ενός πολύ ψηλού κτιρίου το να κοιτάξουμε κάτω είναι παραπάνω από τρομακτικό. Αυτό δεν οφείλεται μόνο λόγω του συνειδητού φόβου να πέσουμε, αλλά και της ασυνείδητης επιθυμίας και παρόρμησης να πηδήξουμε. Αυτό έχει ονομαστεί «φαινόμενο υψηλής θέσης» και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένδειξη αυτοκτονικού ιδεασμού. Συχνά εμφανίζεται σε άτομα που είναι ευαίσθητα στο άγχος και γενικά εμφανίζεται έως και στο 60% του γενικού πληθυσμού χωρίς καμία κλινική διάγνωση.

Το ένστικτο του θανάτου συνδέεται με την ανθρώπινη μας τάση για πόλεμο, βία, σύγκρουση, ανισότητα και καταστροφή-εξάλειψη. Και είναι κατά βάση αυτό που ενεργοποιείται σε κάθε δύσκολη απόφασή μας και νιώθουμε (ψευδώς πολλές φορές), ότι μας προστατεύει. Για να διαχειριστούμε το ένστικτό μας ώστε να μην αποτελεί φρένο στους στόχους μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα δυο κύρια αντικρουόμενα ένστικτά μας θα υπάρχουν σε πλήθος γεγονότων της ζωής μας κι αυτό είναι φυσιολογικό. Θα πρέπει επίσης να θέτουμε κάθε φορά στον εαυτό μας το ρεαλιστικό ερώτημα «από τι πράγματι θα με προστατεύσει αυτό;» , αποφεύγοντας την συλλογιστική του άσπρου-μαύρου. Κάτι μπορεί να είναι καλό και να περιέχει κακά στοιχεία όπως και το αντίστροφο. Το απόλυτα καλό, σωστό δεν υπάρχει.

Τέλος είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι ελάχιστα πράγματα που ζούμε στο σήμερα είναι εντελώς αποχρωματισμένα από τις εμπειρίες μας του παρελθόντος αλλά και τις ,μολυσμένες από φόβο για αυτοσυντήρηση, προβλέψεις για το μέλλον μας. Έχουμε «κληρονομήσει» τους σημερινούς μας περιορισμούς κι αυτοί ανακόπτουν την πορεία μας για επιτυχία και προσωπική εκπλήρωση.

Mersinias Thomas, TEDx Speaker

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Αναφορές:

https://oxfordre.com/psychology/display/10.1093/acrefore/9780190236557.001.0001/acrefore-9780190236557-e-796;jsessionid=21BEA9FE4D8F058F15D3CF3D1FC4117F?rskey=yGQGqm&result=227

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886998002402

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 08:59