Αυτό που καθιστά την θέσπιση ορίων δύσκολο για πολλούς ανθρώπους είναι ο φόβος της εγκατάλειψης ή μη αποδοχής (απόρριψης) από το περιβάλλον, η επιθυμία να αρέσουν καθολικά και άκριτα, και η αβεβαιότητα για το τι να κάνουν αν ξεπεραστούν αυτά τα όρια, δηλαδή η ευθύνη με πράξεις στην διατήρησή τους. Τα σημάδια ότι δυσκολεύεσαι εξαιρετικά να θέσεις όρια είναι συγκεκριμένα:
- Η αυτοεκτίμηση σου εξαρτάται από την τάση του υπερήρωα. Λες πολύ συχνά ναι, και τρέχεις να καλύψεις τις ανάγκες των άλλων πριν καν ζητηθούν
- Λυπάσαι συχνά σε πράγματα που δεν εμπλέκεσαι. Αναλαμβάνεις ευθύνη δηλαδή για συναισθήματα που δεν προκαλείς και δεν σου ανήκουν
- Υιοθετείς την στάση αν δεν μπορείς να τους ανεβάσεις, πέσε εσύ. Μια εντελώς δυσλειτουργική πρακτική για να μην φανείς αλαζόνας ή γιατί οι άλλοι αδυνατούν να υιοθετήσουν μια ανώτερη οπτική στα πράγματα.
- Παραπονιέσαι χωρίς να δρας για αλλαγή. Κρατιέσαι στην ανωριμότητά σου περιμένοντας άλλους να δράσουν για σένα ή να σου έρθει μια λύση έτοιμη.
- Νιώθεις ψευδώς ανίσχυρος ακριβώς γιατί στερείς τον εαυτό σου από την επιβεβαίωση αυτοπεποίθησης μου μόνο πράξεις μπορούν να σου προσφέρουν
- Υιοθετείς ανθυγιεινές πρακτικές αντιμετώπισης όπως κατανάλωση αλκοόλ και ουσιών , τα οποία σε απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από το να θέσεις όρια καθώς σου αυξάνουν το αίσθημα αδυναμίας σου.
Μπορείς να ξεκινήσεις από τα μικρά πράγματα να θέτεις όρια, αλλά κι αυτό ακόμη θα το κάνεις μόνο αν καταλάβεις την αναγκαιότητα για να το πράξεις.
Mersinias Thomas, TEDx Speaker
Clinical Psychologist, Mental Health Counselor
©www.mersinias.gr
Αναφορές:
https://www.vumc.org/health-wellness/resource-articles/establishing-effective-personal-boundaries
https://hbr.org/2022/04/a-guide-to-setting-better-boundaries