Επαναλαμβάνοντας τα ίδια Λάθη

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενώ απογοητευόμαστε και συχνά κρίνουμε αυστηρά τον εαυτό μας για τα λάθη του, εντούτοις συχνά κάνουμε και ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Τι πραγματικά μπορεί να φταίει για αυτό; Ένα πρωταρχικό είναι ότι επικεντρωνόμαστε στον ένοχο και όχι στο λάθος. Δηλαδή κατηγορώντας σκληρά τον εαυτό μας νοιώθουμε ότι έχουμε πράξει το χρέος μας απέναντι στο λάθος , αλλά στην πραγματικότητα έχουμε απλώς εφησυχαστεί κι απομακρυνθεί από όλα όσα πρέπει πραγματικά να κάνουμε για να μην επαναληφθούν αυτά τα λάθη ξανά στο μέλλον:

 

  • Αυστηρότητα και απόλυτο. «Δεν θα ξανακάνω ποτέ αυτό το λάθος». Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται , είναι ο σχεδόν σίγουρος τρόπος για να το επαναλάβουμε. Μια πιο ελαστική προσέγγιση θα μας βοηθήσει πολύ περισσότερο στην μελλοντική μας συμπεριφορά γιατί δεν επικεντρώνει το μυαλό μας στην σημαντικότητα του λάθους.(Σκεφτείτε πόσες φορές φάγατε ένα γλυκό αργά το βράδυ και ορκιστήκατε στον εαυτό σας ότι ποτέ δεν πρόκειται να το ξανακάνετε)
  • Δουλεύουμε περισσότερο την πρόληψη παρά την τιμωρία. Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι προηγήθηκε του λάθους , θα βρούμε και τι μας οδηγεί σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιλέξουμε εναλλακτικές που θα μας οδηγήσουν μακριά από το λάθος την επόμενη φορά.
  • Δώστε χρόνο στην διόρθωση των λαθών. Μια επίπληξη δεν διορθώνει κανένα λάθος. Βάλτε χρονοδιάγραμμα και πλάνο και δουλέψτε περισσότερο στην σταδιακή μείωση των λαθών παρά στην δια μαγείας εξαφάνισή τους.
  • Δώστε σημασία στις φαινομενικά άσχετες καταστάσεις που τελικά όμως συνδέονται με το λάθος. Το τι συμβαίνει στην ζωή μας τόσο πριν το λάθος όσο και μετά από το λάθος είναι σημαντικής σημασίας και εάν τα παρατηρήσουμε πιθανόν να βρούμε και τις λύσεις στην αποφυγή των μελλοντικών μας λαθών.

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 08:06