Όταν η ενημέρωση γίνεται πρόβλημα

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Για όλους μας τον τελευταίο καιρό η ακρόαση ειδήσεων δεν αποτελεί μια παραγωγική δραστηριότητα απόκτησης γνώσεων επι συγκεκριμένων θεμάτων, όπως θα όφειλε κάθε ενημέρωση να είναι, αλλά μια εξαιρετικά επίπονη διαδικασία. Ο περιορισμός των ειδήσεων έδειξε στην αρχή να λειτουργεί για αρκετούς ανθρώπους , αλλά πλέον είναι τόσο υψηλός ο καταιγισμός ενημέρωσης από τόσες πολλές διαφορετικές πηγές, που ο φόβος φαντάζει αναπόφευκτος ακόμη κι αν η ενημέρωση είναι περιορισμένη.

 

Όταν η ενημέρωση περιλαμβάνει δύσκολες πληροφορίες, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα λόγω της επιδημίας Covid-19, η παρακολούθηση ειδήσεων σε μεγάλο βαθμό ανακουφίζει καθώς περιλαμβάνει και ενημερώσεις διάγνωσης και θεραπείας της ασθένειας. Κάτι που δεν συμβαίνει όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση κυρίως και λόγω της φύσεως της εξέλιξης της. Μια μορφή διαχείρισης των πληροφοριών είναι η άρνηση, στην θετική αλλά και στην αρνητική πλευρά της. Στην θετική πλευρά της περιλαμβάνεται η προσπάθεια διατήρησης της υγιεινούς καθημερινότητάς μας παρόλο των δυσάρεστων αλλαγών που μας επιβάλλονται, ενώ στην αρνητική πλευρά της περιλαμβάνεται η αγνόηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προφύλαξή , σαν να μην υπάρχει ανάγκη για αυτό. Η υγιής αυτή άρνηση είναι το σημαντικότερο ψυχολογικό όπλο για την διαχείριση του φόβου που γεννάται , καθώς η επικέντρωση στα σημαντικά δικά μας όχι απλά μας κρατά δραστήριους αλλά μας κρατά και υγιείς συνολικά. Αυτή η στρατηγική αντιμετώπισης των καταστροφικών ειδήσεων είναι η σημαντικότερη που μπορούμε να υιοθετήσουμε σε κάθε παρόμοια περίσταση. Για να την εφαρμόσουμε στην παρούσα κατάσταση αποτελεσματικά αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιες γενικές κατευθύνσεις:

  • Καταρχάς κάνουμε το καλύτερο καθημερινά για την ατομική μας υγιεινή τηρώντας τα μέτρα που πρέπει , χωρίς να περιμένουμε να μας επιβληθούν η να μας ανακοινωθούν. Αυτό μας βοηθά πολύ περισσότερο στην εφαρμογή τους καθώς κάτι τέτοιο το εκλαμβάνουμε ως φροντίδα για τον εαυτό μας .
  • Επιλέξτε ένα μέσο που εσείς εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας και πραγματοποιήστε αυτή την ενημέρωση σε ώρα που εσείς επιλέγετε και μόνο μια φορά την ημέρα. Για να είναι σωστή η επιλογή του μέσου βασικό κριτήριο είναι να αποτελεί ενημέρωση επαρκή σε στοιχεία, στατιστικά πραγματικά, γεγονότα εξακριβωμένα , και όχι σε απόψεις, διαφωνίες διαλόγων ή «μελλοντικές προβλέψεις». Θα πρέπει ατομικά δηλαδή ο καθένας μας να μάθει να ξεχωρίζει την είδηση από την άποψη.
  • Φροντίστε να διατηρήσετε την θετική ατομική σας καθημερινότητα στον βαθμό που μπορείτε. Οι καθημερινές ευχάριστες συνήθειες μας είναι αυτές που θα μας κρατήσουν υγιείς και ικανούς να ανταπεξέλθουμε.
  • Μην διαφωνείτε και μην θυμώνετε με το διαφορετικό. Ακόμη κι αν κερδίσετε το δίκιο σας , θα χάσετε μέρος της ψυχικής σας ηρεμίας. Πολλές φορές ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει το ποιος έχεις δίκιο και ποιος άδικο. Κρατήστε έναν υγιή διάλογο όταν αυτός είναι εφικτός αλλά αποφύγετε την ανούσιες συγκρούσεις

Τηρώντας απλά βασικά πράγματα στην προσωπική μας καθημερινότητα και τον εαυτό μας κρατάμε δυνατό, αλλά πολύ πιθανόν να φανούμε και περισσότερο βοηθητικοί σε ανθρώπους από το περιβάλλον μας που δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 09:53