Τελειομανία, ελάττωμα ή προτέρημα;

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι περισσότεροι τελειομανείς άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως τελειομανή αλλά ως έναν άνθρωπο που προσπαθεί όσο πρέπει για το καλύτερο αποτέλεσμα. Κάτι δηλαδή που λογικοποιεί στο μυαλό τους την διαρκή αναζήτηση του τέλειου με κάθε κόστος. Οι τελειομανείς ωστόσο είναι άνθρωποι εμμονικοί με τον έλεγχο, και αμείλικτοι με τον εαυτό τους. Κι αυτός είναι ένας λόγος για να αρνούνται την ετικέτα του τελειομανούς ακόμα κι όταν την συνειδητοποιούν πλήρως.

Επίσης πολλοί σημαντικοί άνθρωποι της ιστορίας του κόσμου μας και παρα πολύ πετυχημένοι , όντας τελειομανείς δήλωναν κατά καιρούς και περήφανοι για την τελειομανία τους. Υπήρξαν στην κορυφή του επαγγέλματος τους, με αναγνώριση, διάρκεια και κέρδος.

Ωστόσο η τελειομανία έχει και πολύ υψηλό τίμημα: εξαιρετικά υψηλό άγχος, θυμό, έναν άκαμπτο και διαρκή εξουθενωτικό αυτοέλεγχο. Κι όλα αυτά σε έναν διαρκή, εμμονικό , ασταμάτητο ρυθμό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Λόγω μιας πολύ απλής και λίγο παράδοξης αρχής: ο τελειομανής δεν οδηγείται από την επιδίωξη για τελειότητα , αλλά από την πάση θυσία αποφυγή της αποτυχίας. (Κι είναι παράδοξη αυτή η επικρατούσα αρχή γιατί η αποφυγή της αποτυχίας δεν χρειάζεται την επίτευξη καμίας τελειότητας) .Το να είσαι τελειομανής δεν σημαίνει να είσαι τέλειος, σημαίνει να νοιώθεις ότι δεν είσαι ποτέ αρκετά καλός.

Αν για παράδειγμα θες να είσαι πάντα τέλειος στην εμφάνιση σε ακραίο βαθμό, αυτό είναι σίγουρα αγχωτικό και αποτελεί όντως σημάδι τελειομανίας. (συχνά δε αυτή η τελειομανία οδηγεί και σε διατροφικές διαταραχές). Επίσης αν δεν εφαρμόζεις κανένα σχέδιο σου πριν αυτό τελειοποιηθεί στο μυαλό σου, είναι επίσης σημάδι τελειομανίας. Και πολλές φορές αυτό δημιουργεί τεράστια εμπόδια καθώς υπάρχουν σχέδια που τελειοποιούνται μόνο κατά την πρακτική εφαρμογή τους. Εάν επίσης αισθάνεσαι άβολα όταν δεν κάνεις τίποτα, είναι ένα πολύ ισχυρό σημάδι τελειομανίας. Οι διακοπές και η χαλάρωση στο μυαλό του τελειομανούς μοιάζει με μια τρικλοποδιά της δυναμικής τους από τους ίδιους, κι άρα αδιανόητη.

Είναι τελικά η τελειομανία προτέρημα ή ελάττωμα; Η τελειότητα είναι ωραία όπου κι αν αυτή αναφέρεται. Η τελειομανία όμως, ως μια συμπεριφορά που ορίζεται από το κυνήγι της τελειότητας έχει πολύ υψηλό τίμημα κι όχι πάντα αποτελέσματα, για να θεωρηθεί προτέρημα. Το τέλειο , εάν υπάρχει , ορίζεται με πολλούς παράγοντες που δεν εξαρτώνται κάν από εμάς ή και μεταβάλλονται ανα κατάσταση ή ανα χρονική περίοδο. Σημαντικότερο όλων είναι να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό ανα πάσα στιγμή σε ότι κάνουμε, χωρίς όμως να θυσιάζουμε μέρος του εαυτού μας ή της υγείας μας. Η ισορροπία είναι η πραγματική τελειότητα, κι όχι ένα καλό αποτέλεσμα.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 09:59