Μια αντίληψη όμως που δεν υποστηρίζεται απο τις ανάλογες συνολικές απολαβές προς τους υπαλλήλους (ως συνολικές απολαβές θεωρούμε μισθό, πριμ παραγωγικότητας, παροχές σε είδος, μπόνους σε συλλογικό επίπεδο κλπ) κι αυτό τους καθιστά αδύναμους παραγωγικά σε βάθος χρόνου, καθώς τους χτίζει μια αυτοπεποίθηση όχι βασισμένη στις δυνατότητες τους, αλλά στην ικανότητα τους να διατηρούν την θέση τους στην τόσο «καλή» εταιρία.
Η επιτυχία στον κόσμο των επιχειρήσεων δεν αφορά το πόσο έξυπνος είσαι. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανέλιξη δεν σχετίζεται πάντα και απόλυτα με τον βαθμό IQ. Η επιτυχία επίσης δεν αφορά το κεφάλαιο ή τα κεφάλαια που έχει μια επιχείρηση. Πολλές εταιρίες ξεκίνησαν από μικρούς χώρους με μηδενικά κεφάλαια κι αναπτύχθηκαν ραγδαίως.
Αυτό που κάνει πραγματικά πετυχημένη μια επιχείρηση , αλλά και έναν εργαζόμενο στην οποιαδήποτε βαθμίδα της, είναι οι εξής δύο παράγοντες: η καλή προετοιμασία για το αύριο και η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή. Κι αν ακούγονται αντιφατικές αυτές οι δύο έννοιες ωστόσο δεν είναι καθώς πολλές φορές σήμερα μια πραγματικά καλή προετοιμασία για το αύριο μπορεί να περιλαμβάνει την υποδοχή της αλλαγής.
Στο κομμάτι της προετοιμασίας τα βασικά που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν είναι : να έχουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων που απαιτείται, στον δυνατόν καλύτερο χρόνο, με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα , με την δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων.
Στο κομμάτι της ικανότητας στην αλλαγή, ο χρυσός κανόνας που θα πρέπει να ακολουθούμε είναι ένας. Εάν θέλουμε να διατηρούμε την σημερινή καλή κατάσταση μας, πρέπει αύριο να κάνουμε το λίγο περισσότερο από όσα κάναμε χθες.
Η επιτυχία στην εποχή της ταχύτητας που ζούμε , νομίζω συνοψίζεται στην απλή φράση του πιο πετυχημένου, κατά την γνώμη μου, διαφημιστικού σποτ ενός τραπεζικού ιδρύματος που λέει «σταθερή, γιατί κινείται».
Mersinias Thomas, TEDx speaker,
Clinical Psychologist, Mental Health Counselor
©www.mersinias.gr
©www.mersinias.gr