«Δεν ελέγχω την ζωή μου!»

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή την κουβέντα από φίλους μας; Πόσες φορές δεν έχουμε ξεστομίσει εμείς οι ίδιοι το «δεν έχω άλλη επιλογή!» ή «Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς!». Πολλές φορές ακούω αυτή τη φράση από πελάτες μου, η οποία συνοδεύεται από το αίσθημα του εγκλωβισμού, του περιορισμού, της πίεσης και κατ επέκταση της αποκαρδίωσης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Όντως έρχεται κάποια στιγμή που δεν έχουμε τον έλεγχο σε όσα μας συμβαίνουν;

Παρότι συχνά αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε επιλογές και ότι οι καταστάσεις μας οδηγούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. Οι επιλογές μας είναι θέμα προτεραιοτήτων. Μπροστά σε ένα προβληματισμό καλούμαστε να δούμε όλες τις επιλογές που μας δίνονται, να ζυγίσουμε τις συνέπειες και το κόστος της κάθε επιλογής μας και τελικά να επιλέξουμε σύμφωνα με αυτό. Το κόστος λοιπόν, φαίνεται να είναι αυτό που θα καθορίσει την επιλογή στην οποία θα οδηγηθούμε, καθώς και το αν μπορούμε να σηκώσουμε το εκάστοτε κόστος και συνέπεια.

Πολλές φορές αυτό το κόστος είναι συναισθηματικό. Αν κοιτάξουμε προσεκτικά τις επιλογές μας θα δούμε ότι σε κάποιες από αυτές δεν αντέξαμε το να στενοχωρήσουμε κάποιον και έτσι ανεχτήκαμε κάποιες καταστάσεις ή φοβηθήκαμε τις επιπτώσεις κάποιας επιλογής μας. Αυτό δεν μας καθιστά να μην έχουμε τον έλεγχο ή την επιλογή. Επιλογή έχουμε αλλά επιλέξαμε πιθανώς το λιγότερο οδυνηρό για εμάς ή αυτό που θεωρούμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε πιο εύκολα (τουλάχιστον αυτό πιστεύουμε).

Ένας υπάλληλος ανέχεται το αφεντικό του να του μιλάει άσχημα και να εργάζεται υπερωρίες χωρίς να αμείβεται για αυτές και αισθάνεται ότι δεν μπορεί να μιλήσει! «Δεν έχω άλλη επιλογή!». Ουσιαστικά όμως έχει την επιλογή! Έχει την επιλογή να μιλήσει, να διεκδικήσει, αλλά το πιθανό κόστος και η σκέψη «Αν μιλήσω μπορεί να με απολύσει ή θα με πάρει με στραβό μάτι» είναι αυτό που τον σταματάει και τον οδηγεί στην επιλογή να σωπάσει και να ανεχτεί την δυσφορική κατάσταση.

Φυσικά, τα αρνητικά συναισθήματα που συσσωρεύονται στο άτομο μπορεί μελλοντικά να έχουν μεγαλύτερο κόστος από μια πιθανή απόλυση, καθώς επηρεάζουν την ψυχική υγεία του ατόμου. Αντίστοιχα, επιλέγω να αφήνω την μητέρα μου να παρεμβαίνει στα οικογενειακά μου γιατί δεν μπορώ να φέρω το βάρος του να την στεναχωρήσω ή ακόμα και του να μπω στο κουτάκι της «κακιάς» κόρης. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το πώς θα αντιδράσει ο καθένας (μητέρα, εργοδότης κτλ) είναι δική του επιλογή και δεν το προκαλούμε ουσιαστικά εμείς. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις δικές μας επιλογές!

Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 09:56