Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είναι τελικά η Κρίση Οικονομική;

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

 

Σαφώς η πρώτη μας άμεση απάντηση είναι ότι φυσικά και είναι οικονομική. Είναι όμως μόνο αυτό? Ή είναι τελικά κυρίως αυτό?

Σίγουρα βιώνουμε στενότητα οικονομική πλέον στην καθημερινότητά μας κι αυτό μας δείχνει ότι είναι σίγουρα και οικονομική. Δεν είναι όμως κυρίως αυτό.

Ο σύγχρονος άνθρωπος τα τελευταία χρόνια.....

έχει καταστήσει τον εαυτό του παραγωγικό ως εργαζόμενο και μόνο. Ο καθένας μας αν σκεφτεί για τον εαυτό του θα δυσκολευτεί πολύ να βρεί άλλον τομέα που είμαστε η προσπαθήσαμε να είμαστε παραγωγικοί με την ευρύτερη έννοια. Γιατί? Γιατί πολύ απλά «μάθαμε» τους εαυτούς μας να παράγουμε μόνο όταν έχουμε όφελος. Μόνο όταν πληρωνόμαστε. Δεν δρούμε εθελοντικά, δεν προσφέρουμε για την χαρά της βοήθειας, δεν παράγουμε για την χαρά της δημιουργίας. Όλα τα στηρίξαμε στο αντίτιμο. Και τώρα που το αντίτιμο το χρηματικό σχεδόν «χάθηκε» ψάχνουμε να βρούμε τι μας συμβαίνει και πως θα προχωρήσουμε. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν νοιώθουμε καθόλου καλά μέσα μας αφου αυτό μας έκανε υπολογιστές και στην παραμικρή μας κίνηση με άμεση επίπτωση σε κάθε μας ερωτική, φιλική ή συζυγική σχέση.

Η σημερινή κρίση είναι κυρίως κρίση αξιών. Χάσαμε νωρίς τις αξίες μας , μάλιστα χωρίς να το αντιληφθούμε, και κάναμε μοναδική μας αξία τον καταναλωτισμό μας.

Καλούμαστε να επαναδιαπραγματευτούμε το κοινωνικό μας γίγνεσθαι. Πρώτα με το εαυτό μας ώστε να ορίσουμε μια νέα αφετηρία , και σε δεύτερο στάδιο με τους γύρω μας. Και θα τα καταφέρουμε. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι κι αύριο θα υπάρχουμε ακόμα κι αν χάσουμε τα πάντα. Το πώς θα υπάρχουμε όμως εξαρτάται από εμάς.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 13:08