Τα βιβλία «αυτοβοήθειας» και «αυτοθεραπείας»

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

 

Στην τηλεοπτική αγορά κυκλοφορούν ευρέως βιβλία που δεν μιλάνε απλά για ψυχολογία και ψυχοθεραπεία αλλά διαφημίζονται ως «εγχειρίδια αυτοθεραπείας», πολλές φορές μάλιστα δε, γραμμένα από μη ειδικούς της ψυχικής υγείας.

Το πρόβλημα ξεκινάει ακριβώς από το γεγονός της τάσης να παρουσιαστούν ως αντικατάστατα της θεραπείας, αν όχι και καλύτερα αυτής.

Ποια είναι η πραγματικότητα λοιπόν γύρω από την συγκεκριμένη βιβλιογραφία?

Καταρχήν να ξεχωρίσουμε τα βιβλία που είναι γραμμένα από επιστήμονες της ψυχικής υγείας. Αυτά είναι στην πλειοψηφία τους και αξιόλογα και με σοβαρή προσέγγιση στα επιστημονικά δεδομένα. Άλλωστε κανένας σοβαρός συγγραφέας κι επιστήμονας δεν παρουσιάζει ....

το οποιοδήποτε βιβλίο του ή σύγγραμά του ως αντικατάστατο θεραπείας ή ψυχοθεραπείας ειδικότερα. Άλλωστε γνωρίζει ήδη ότι ένα βιβλίο του που θα είναι μελέτη και θα αποτελέσει θεραπεία θα είναι μια νέα ανακάλυψη που θα γίνει παγκοσμίως γνωστή άμεσα, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι το ζητούμενο του ιδίου του συγγραφέα.

 

Το πρόβλημα παρουσιάζεται από μερίδα βιβλίων που δυστυχώς διαφημίζονται ευρέως τηλεοπτικά, και δηλώνουν ευθέως ότι θεραπεύουν υπάρχουσες και ευρέως διαδεδομένες ψυχολογικές ασθένειες όπως πχ τις φοβίες. Αυτά είναι , αν όχι επικίνδυνα, τουλάχιστον αναποτελεσματικά. Κι ο λόγος είναι απλός κι οφείλει να τον γνωρίζει ο κάθε άνθρωπος που πιθανόν ψάχνει λύση για το πρόβλημά του: η ψυχοθεραπεία εξειδικεύεται πάνω στον κάθε ασθενή και τις ανάγκες του προβλήματος του,λαμβάνωντας υπόψην την βαρύτητα και συχνότητα των συμπτωμάτων αλλά και την αλληλεπίδραση τους με την γενικότερη λειτουργικότητα του ατόμου, και προοδευτικά «αναπροσαρμόζεται» από συνεδρία σε συνεδρία βάσει της βελτίωσης των συμπτωμάτων.Με απλά λόγια δηλαδή, δεν υπάρχει γενικευμένη ψυχοθεραπεία «κανόνων» που απλά ακολουθεί ο οποιοσδήποτε και θεραπεύεται.

Σίγουρα κάθε βιβλίο είναι χρήσιμο ως ανάγνωση γενικών γνώσεων για τον καθένα μας. Σε καμία περίπτωση όμως ένα βιβλίο δεν μπορεί να αποτελέσει την θεραπεία μας, κι αυτό οφείλουμε να το γνωρίζουμε για να μην απογοητευόμαστε τελικώς από «θεραπείες» που δεν είναι θεραπείες.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 13:06