Φιλία

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι φίλοι είναι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του κάθε ατόμου, της ψυχικής και συναισθηματικής του ισορροπίας. Ο όρος «φιλία» έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα όπου έπαιζε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Στην αρχαιότητα η έννοια της φιλίας ήταν πολύ ισχυρή και γι’αυτό απασχόλησε πολλούς φιλόσοφους, τραγουδήθηκε και μελετήθηκε. Δεν αφορούσε μόνο το ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο στοργής και αφοσίωσης μεταξύ δυο ατόμων, αλλά και την αμοιβαία υποχρέωση στήριξης, βοήθειας και προστασίας όταν αυτό απαιτείτο. Επιπλέον, η φιλία προϋπέθετε κοινούς στόχους και κοινά κίνητρα. Πολλά από αυτά τα στοιχεία βρίσκουμε στην έννοια της φιλίας και στην σημερινή της μορφή.

Όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και η φιλία χρειάζεται και απαιτεί φροντίδα, προσπάθεια και αμοιβαίες υποχωρήσεις για να εδραιωθεί και να ισχυροποιηθεί. Βασικό κομμάτι ...

είναι η καλή επικοινωνία μεταξύ των φίλων, καθώς και η ενσυναίσθηση ( το να κατανοείς δηλαδή και να συναισθάνεσαι τον πόνο και την χαρά του άλλου). Πώς όμως επιλέγουμε τους φίλους μας; Ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε αλλάζουν και τα δεδομένα της φιλίας. Σαν παιδιά επιλέγουμε φίλους του ιδίου φύλλου και ηλικίας με εμάς. Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, τείνουμε να κατοικούμε στην ίδια περιοχή και να πηγαίνουμε στο ίδιο σχολείο. Μεγαλώνοντας οι παρέες μας γίνονται μικτές και διευρύνονται οι επιλογές μας. Μέσα στο πέρασμα του χρόνου και στις αλλαγές της ζωής μας (σπουδές, οικογένεια κ.α.) κάποιοι φίλοι χάνονται και κάποιοι διατηρούνται ακόμα και όταν μεσολαβεί απόσταση. Κυρίως την τελευταία δεκαετία όπου το internet και τα chat rooms έχουν μπει στην καθημερινότητα μας, είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουμε και να κρατάμε επαφές με φίλους μας που βρίσκονται ακόμα και σε άλλη χώρα.

Όποια και αν είναι η περίπτωση αυτό που δεν αλλάζει είναι τα βασικά συστατικά της φιλίας. Η εμπιστοσύνη είναι από τα πιο βασικά στοιχεία της φιλίας. Επιλέγουμε άτομα που είναι εχέμυθα, που μπορούμε να εμπιστευτούμε και να μοιραστούμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες μας και να αποκαλύψουμε το ποιοι πραγματικά είμαστε. Καλός φίλος είναι αυτός που δεν θα σε κρίνει αλλά αντίθετα θα σε στηρίξει και θα σε συμπονέσει. Θα είναι δίπλα σου όταν τον χρειαστείς και θα νοιάζεται πραγματικά για σένα.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες η φιλία παίζει σημαντικό ρόλο καθώς λειτουργεί αγχολυτικά. Όταν οι γυναίκες συνευρίσκονται με φίλες, πίνουν καφέ, μοιράζονται τις ανησυχίες τους και χαλαρώνουν, ο οργανισμός τους εκκρίνει μια ορμόνη τη λεγόμενη οξυτοκίνη, η οποία συντελεί σημαντικά στην μείωση του στρες. Επιπλέον, έρευνα που διετάχθη στο πανεπιστήμιο του Harvard έδειξε πως οι γυναίκες που συντηρούσαν κοντινές φιλίες, είχαν λιγότερα προβλήματα υγείας (χαμηλή πίεση, χοληστερόλη) αυξημένη αυτοπεποίθηση, αίσθημα ευτυχίας και ολοκλήρωσης.

Κατσαούνη Μαρία, BSc (Hons) – MSc Ψυχολόγος Υγείας

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαΐου 2011 05:44