Οι εξωστρεφείς άνθρωποι πιο ευτυχισμένοι

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

 

Ως εξωστρεφείς χαρακτηρίζονται οι άνθρωποι που ενεργούν σε υψηλότερο βαθμό, πιο άνετα και περισσότερο συχνά σε διαδραστικές  σχέσεις με άλλους ανθρώπους, πρόκειται δε για άτομα με υψηλές κοινωνικές δεξιότητες συνήθως.

Σύγχρονες έρευνες δείχνουν οτι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι. Επίσης , κι εδώ είναι το ακόμα σημαντικότερο ίσως, οι συγκεκριμένες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν εσωστρεφείς άνθρωποι δρουν και ενεργούν σαν εξωστρεφείς , είναι πιο ευτυχισμένοι ακόμα και από αυτούς που από φύση ενεργούν έτσι.

Μια θεωρία του γιατί συμβαίνει αυτό , λέει οτι το να είσαι ομιλητικός και να συμμετέχεις σε επιρροές με άλλα άτομα σου δίνει ένα αίσθημα πληρότητας , ειδικά δε αν λαμβάνεις πίσω θετική ανταπόκριση. Μια άλλη θεωρία , υποστηρίζει οτι το να μιλάμε θέτει ως πυρήνα τον εαυτό μας σε οποιαδήποτε κατάσταση, πράγμα που ενισχύει.....

.... την αυτοπεποίθηση μας με αποτέλεσμα ξανά αυτό το αίσθημα πληρότητας που συνοδεύει ένα αίσθημα ευτυχίας.

Το κατά πόσο είμαστε εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς είναι ένα από τα μερικά κριτήρια που αναζητούμε εμείς οι ψυχολόγοι και υπάρχει σε κάθε τεστ προσωπικότητας που κάνουμε. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων κινείται κάπου ανάμεσα και στις δύο κατηγορίες. Το σίγουρο είναι οτι το αν είμαστε εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς πέρα από την γενετική που δείχνει να θέτει την βάση, επηρεάζεται και διαμορφώνεται πολύ από τις κοινωνικές επιρροές μας κι εμπειρίες , καθώς κι από το πλαίσιο περιβάλλοντος που μεγαλώνουμε.

Το θετικό , ασχέτως σε ποιόν τύπο από αυτούς ανήκουμε, είναι οτι μπορούμε να αρχίσουμε να ενεργούμε σε κάποιες καταστάσεις σαν εξωστρεφείς και να βιώσουμε μια ευχάριστη αλλαγή στον τρόπο που αισθανόμαστε. Επίσης σίγουρο είναι οτι παράλληλα με αυτήν την αλλαγή, θα διαπιστώσουμε και μια θετικότερη ανταπόκριση των γύρω μας σε εμάς, κι αυτό είναι το σημαντικότερο όλων.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 11:35