Η άδεια των εορτών στους εργασιομανείς

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι θα πάρουν λίγες μέρες άδεια από τη δουλειά για να ξεκουραστούν και να περάσουν χρόνο με τους αγαπημένους, τις οικογένειες, τα παιδιά και τους φίλους τους. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η «άδεια» στα άτομα που είναι workaholics; Μπορούν άραγε να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν ή μήπως είναι κάτι που δεν τους ευχαριστεί;

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στον τομέα αυτό έχουν δείξει και καταλήξει σε δύο  πιθανά σενάρια.  Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι εργασιομανείς και τελειομανείς εργαζόμενοι δυσκολεύονται να αποκοπούν  συναισθηματικά από την εργασία τους όταν φεύγουν με άδεια. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, αισθάνονται άσχημα με το ενοχικό συναίσθημα να είναι ιδιαίτερα έντονο. Οι αντιδράσεις τους είναι όμοιες με αυτές του εθισμού και της αποστέρησης. Τους λείπει το «ναρκωτικό» τους, έχουν πεσμένη διάθεση και η σκέψη τους είναι συνεχώς στο πότε θα επιστρέψουν στην εργασία τους και στα καθήκοντα τους. Όταν αυτό συμβεί αισθάνονται ανακούφιση και η διάθεση τους ανεβαίνει. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της άδειας ή των διακοπών δεν βρίσκουν νόημα στην καθημερινότητα τους και ούτε και κάτι πραγματικά ενδιαφέρον να γεμίσουν το ελεύθερο χρόνο τους.

Στο δεύτερο σενάριο έχουμε το άλλο άκρο, κατά το οποίο οι εργαζόμενοι αισθάνονται ανακούφιση και χαρά που έχουν την ευκαιρία να αποκοπούν και να αποτραβηχτούν, πρακτικά και συναισθηματικά, από τα εργασιακά τους καθήκοντα. Τα επίπεδα του άγχους τους μειώνονται και υπάρχει βελτίωση στην ψυχική τους υγεία. Δυστυχώς όμως τα επίπεδα του στρες επιστρέφουν στα αυξημένα τους επίπεδα, με την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά τους. Βλέπουμε, λοιπόν, πόσο όσο τους βοηθάνε οι διακοπές τόσο τους πλήττει η επιστροφή στην εργασία τους μετά από αυτές.

©Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 06:55