Η αποχή από το facebook μας κάνει πιο ευτυχισμένους

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κοινωνική μας δικτύωση αποτελεί ακόμα για όλους μας,  ένα αρκετά πρόσφατο φαινόμενο, που εισήχθη απότομα στην ζωή μας την τελευταία δεκαετία, με πλήθος κοινωνικών δικτύων και «πρωτεργάτη» το facebookπου ξεκίνησε την λειτουργία του επίσημα τον Φεβρουάριο του 2004. Ως εκ τούτου είναι πολύ νωρίς ακόμα για μελετηθούν οι πραγματικές επιπτώσεις του στην ζωή μας, η επιρροή του στον συναισθηματικό και ψυχικό μας κόσμο.

Να θυμίσουμε όμως αρχικά εδώ ότι έχουν ήδη  υπάρξει μελέτες που επιβεβαίωσαν ότι ο τρόπος, η συχνότητα, και το περιεχόμενο των αναρτήσεων κάθε ατόμου μαρτυρά πολλά στοιχεία για την προσωπικότητά του. (πχ ο ναρκισσιστής έχει συχνότερα αναρτήσεις για τα επιτεύγματά του, ο άνθρωπος με χαμηλή αυτοεκτίμηση αναρτήσεις ρομαντικού περιεχομένου αναφερόμενες στον/στην σύντροφό του ή γενικότερα στην σχέση, άνθρωποι με ψυχοπαθολογία αραιή συχνότητα με καταιγιστικό αριθμό απανωτών αναρτήσεων, και οι άνθρωποι με υψηλή νοημοσύνη τις ειλικρινέστερες αναρτήσεις).

Πριν δούμε το γιατί η αποχή από το facebookμας κάνει πιο ευτυχισμένους , καλό είναι να δούμε ποια είναι η κυρίαρχη ανάγκη που μας «αναγκάζει» να κάνουμε login(εάν και εφόσον τουλάχιστον αποσυνδεόμαστε κάποιες ώρες). Οι νευροεπιστήμονες του UCLA (πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ηνωμένες Πολιτείες) ανακάλυψαν ότι ακόμα και κατά την διάρκεια των πιο ήρεμων στιγμών μας, ο ανθρώπινος εγκέφαλος όχι μόνο επιζητά την συναναστροφή μας με άλλους ανθρώπους αλλά προετοιμάζεται και για την επόμενη στιγμή που αυτό θα συμβεί. Συνεπώς η ανάγκη του εγκεφάλου μας για κοινωνική συναναστροφή είναι σε βιολογική βάση. Κι αυτό που μας προσφέρει το facebook(αλλά και κάθε παρόμοιο κοινωνικό δίκτυο) είναι το «ξύσιμο» στην ψυχολογική μας «φαγούρα» . Αυτό σε συνδυασμό με πιθανή έντονη περιέργεια να δούμε τι ανάρτηση βγάλανε οι φίλοι μας , είναι που καθιστά το loginστο facebookεως και ψυχαναγκαστικό, ιδιαιτέρως σε έναν περίεργο άνθρωπο.

Μια πολύ πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών , δείχνει ότι η αποχή/ διακοπή μας από το κοινωνικό δίκτυο του facebookμπορεί πράγματι να μας κάνει να αισθανθούμε πιο ευτυχισμένοι σε καθημερινό επίπεδο. Στην έρευνα μετείχαν εθελοντικά πάνω από χίλια άτομα, μισά εκ των οποίων παρέμειναν συνδεδεμένα στο δίκτυο και τα υπόλοιπα μισά απείχαν εντελώς από αυτό. Μόλις στην πρώτη εβδομάδα της έρευνας τα άτομα που απείχαν παρουσίασαν σημαντικότατα υψηλότερους δείκτες ευφορίας σε καθημερινή βάση, δηλώνοντας μάλιστα οι ίδιοι όχι απλά πιο χαρούμενοι, αλλά ευτυχισμένοι.

Η εξήγηση που δόθηκε από τον επικεφαλής της έρευνας , στο γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, δείχνει απλοϊκή αλλά μοιάζει πέρα για πέρα αληθινή: η αποστασιοποίηση από το facebookφέρνει μια επικέντρωση στο ίδιο το άτομο, τα θέλω του και τις ανάγκες του κι αυτό γεννά και την διάθεση για να προσπαθήσει να τα κερδίσει. Αντιθέτως τα άτομα εντός του facebook(όσο κι αν ο καθένας μας γνωρίζει ότι κάθε ανάρτηση μπορεί να αποτελεί μια ωραιοποίηση της ρεαλιστικής καθημερινότητας) , επικεντρώνονται όχι στο τι θέλουν οι ίδιοι αλλά  στο τι έχουν οι άλλοι, πράγμα που γεννά φθόνο έστω και υποσυνείδητο. Και κανένας άνθρωπος με φθόνο δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος.

 

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:57