Μην το παίρνεις προσωπικά, δεν αφορά εσένα

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Μικρό μάθημα διαχείρισης θυμού

Όταν παίρνεις τα πράγματα προσωπικά , νοιώθεις προσβεβλημένος και απογοητευμένος. Αναζητάς εναγωνίως να διορθωθεί μια συμπεριφορά που εισέπραξες και αισθάνεσαι ότι σε αδικεί. Χωρίς να εξετάζεις εάν αυτή η συμπεριφορά αφορά πράγματι εσένα ή μήπως τελικά ο άνθρωπος οποίος ενήργησε έτσι , φέρεται γενικά και παντού έτσι, και άρα πρόκειται απλά για έναν βαθιά προβληματικό άνθρωπο που χρήζει περισσότερο λύπης παρά θυμού...

Οι άνθρωποι τείνουμε να θεωρούμε προσωπική οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά λαμβάνουμε, αλλά ποτέ ή σχεδόν ποτέ, δεν λαμβάνουμε προσωπικά μια πολύ καλή συμπεριφορά. Θεωρούμε δηλαδή ότι ο καλός είναι γενικά και με όλους καλός, αλλά δεν πιστεύουμε το ίδιο και για τον κακό που θεωρούμε ότι είναι κακός μόνο μαζί μας, κι εκεί είναι που ξεκινάει ο θυμός μας. Αυτό έχει ως τελικό αποτέλεσμα να θυμώνουμε με προβληματικούς ανθρώπους, και από την άλλη να χάνουμε από την ζωή μας πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους.

Νοιώθοντας λοιπόν προσβεβλημένος από μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, θα προσπαθήσεις να αποδείξεις σε αυτόν τον άνθρωπο ότι έχει κάνει λάθος κι οφείλει να το παραδεχτεί. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ , για τον απλό λόγο ότι η συμπεριφορά του κάθε ανθρώπου είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, κι αν παραδεχθεί ότι κάνει λάθος, θα παραδεχθεί ότι είναι λάθος. Κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό και να τον αλλάξει, πράγμα που ελάχιστοι άνθρωποι θέλουν, ακόμα κι αν καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στην ζωή , στις σχέσεις τους και στην συμπεριφορά τους.

Οι γνώμες είναι γνώμες και αλλάζουν, και υπάρχουν άνθρωποι σταθεροί κι άνθρωποι ασταθείς κι ανώριμοι. Εάν κινείσαι σε λάθος περιβάλλον θα βιώνεις λάθος πράγματα. Δεν χρειάζεται να διορθώσεις κανέναν και δεν χρειάζεται να επιβάλλεις την γνώμη σου σε κανέναν. Ο καθένας κάνει τις δικές του επιλογές, κι άλλωστε αυτές θα ζήσει.

 

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:52