7 σοβαρές ενδείξεις ότι πρέπει να αλλάξεις Ψυχολόγο

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολλοί άνθρωποι έχουν πάει σε ψυχολόγο, λίγοι έχουν πάει σε ψυχολόγους. Και με αυτό δεν εννοώ ότι θα πρέπει να αλλάζει πολλούς ψυχολόγους κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε ψυχοθεραπεία, αλλά θα πρέπει κατά την γνώμη μου κάθε νεοεισερχόμενος σε θεραπεία να έχει επισκεφθεί τουλάχιστον δύο για να επιλέξει. Εγώ προσωπικά αυτό εφαρμόζω στον καθένα που έρχεται σε μένα ως πρώτη του φορά σε ψυχολόγο, να δει ακόμα έναν για μια συνεδρία, ώστε να έχει μέτρο σύγκρισης. Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα σας συστήσει έναν πολύ καλό ή έναν πολύ κακό ψυχολόγο, ρωτήστε τον… «καλός ή κακός…σε σύγκριση με ποιόν;»

Το να είσαι θεραπευόμενος δεν είναι εύκολο. Εκτίθεσαι, πονάς, αναθεωρείς κομμάτια ολόκληρα της ζωής σου , πολλές φορές και της προσωπικότητάς σου. Είναι λογικό λοιπόν να ζητάς να νοιώσεις ασφάλεια και εμπιστοσύνη με τον θεραπευτή σου.

Κάθε θεραπευτική σχέση είναι διαφορετική. Ορισμένοι ασθενείς αναζητούν μια πιο άμεση και ευθεία αντιμετώπιση ακόμα κι αν φαίνεται σκληρή. Άλλοι πάλι ζητούν περισσότερο ή και αποκλειστικά την υποστήριξη , ακόμα κι αν αυτό τους καθυστερήσει ή και τους στερήσει την αυτοπραγμάτωσή τους στον μέγιστο βαθμό. Όλα λοιπόν εξαρτώνται από τον θεραπευόμενο. Που όμως δυστυχώς δεν γνωρίζει και άρα τα κριτήρια του είναι κάπως συγκεχυμένα. Για αυτό θα αναφέρω 7 σημάδια που είναι αρκετά ενδεικτικά για το ότι ο θεραπευτής σας είναι μάλλον ακατάλληλος:...

  1. Ο Ψυχολόγος σας, αποφεύγει την οπτική επαφή ή δείχνει «παγωμένος και άκαμπτος». Εάν η οπτική του επαφή μαζί σας είναι ελάχιστη ή ανύπαρκτη, αυτό απλά σημαίνει ότι του λείπουν βασικές δεξιότητες ψυχοθεραπευτή. Επίσης αν νοιώθετε ότι περισσότερο αγωνία για να σας «φανεί» επαγγελματίας, υιοθετώντας μια άκαμπτη ψυχρή στάση, παρά να κατανοήσει τους προβληματισμούς σας αδιαφορώντας για την εικόνα του, τότε σίγουρα είναι ακατάλληλος.
  2. Κοιτάζει την ώρα συνεχώς ή επιδεικτικά. Σαφώς και ο έλεγχος και το χρονοδιάγραμμα της συνεδρίας είναι ευθύνη δική μας , αλλά το να κοιτάξουμε το ρολόι πάνω από 1-2 φορές μέσα στην συνεδρία είναι μη αποδεκτό. Άλλωστε με την εμπειρία μας ο χρόνος μετριέται με την δομή της συνεδρίας και δεν χρειάζεται να δούμε καν ρολόι. Επίσης ένας θεραπευτής που κοιτά επιδεικτικά το ρολόι , κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να ελέγξει την δομή της συνεδρίας και ουσιαστικά «ζητάει» από εσάς να πάρετε την ευθύνη της ολοκλήρωσής της.
  3. Αρνείται να σας δει , εάν έχει μεταβληθεί η οικονομική σας δυνατότητα. Σαφώς και το πλαίσιο της θεραπείας περιλαμβάνει καθετί που θα συμφωνηθεί μέσα σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού και θα πρέπει να τηρείται, ωστόσο μια μεταβολή προς το αρνητικό των οικονομικών του κανείς άνθρωπος δεν την επιδιώκει και δεν την επιθυμεί, απλά του συμβαίνει. Σε αυτήν την περίπτωση οφείλει να συνεχίσει να σας παρακολουθεί με μια ανανέωση της συμφωνίας σας υπο νέους όρους.
  4. Ο θεραπευτής σας δεν ορίζει στόχους. Κάθε θεραπεία έχει αρχή, μέση και τέλος. Βασική προυπόθεση για να υπάρξουν αυτά είναι η θέσπιση στόχων. Διαφορετικά δεν θα γνωρίζεις πότε θα τελειώσεις και ως ποιο σημείο τα έχεις καταφέρει ως τώρα.
  5. Τα στοιχεία σας αποκαλύπτονται σε τρίτους χωρίς να το γνωρίζετε.  Αυτό δεν είναι απλά μια ένδειξη ακαταλληλότητας του θεραπευτή, αλλά ένα σοβαρότατο νομικό και δεοντολογικό παράπτωμα. Τα στοιχεία σας προστατεύονται από τον νόμο εκτός περιπτώσεων που απειλείται η δική σας ζωή (αυτοκτονικός ιδεασμός) ή άλλων (απειλή ζωής τρίτων), κακοποίησης παιδιών, ή διάπραξης εγκλήματος.
  6. Γνωρίζετε υπερβολικά πολλά για την ζωή του θεραπευτή σας. Η σχέση μαζί του δεν είναι και δεν πρέπει να είναι φιλική. Εάν ξαφνικά συνειδητοποιήσεις ότι γνωρίζεις λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή, μάλλον ήρθε η ώρα να αναζητήσεις νέο ψυχολόγο. Οι αυτοαποκαλύψεις είναι δεδομένες από εμάς εντός της συνεδρίας για να αποκτηθεί η οικειότητα και η άνεση που απαιτεί η διαδικασία, έχουν όμως σαφή όρια.
  7. Ο ψυχολόγος σας, σας διαμορφώνει άποψη για άσχετα πράγματα. Στην θεραπεία ο ειδικός είναι ο θεραπευτής. Είναι αυτός που γνωρίζει, συμβουλεύει και καθοδηγεί. Σε καμία περίπτωση όμως αυτή η καθοδήγηση δεν θα πρέπει να κατευθύνεται σε πολιτικές πεποιθήσεις, θρησκευτικά πιστεύω ή σε κρίση της όποιας συμπεριφοράς σας ως ηθικής, ανήθικης κλπ. Ένας θεραπευτής που σας κρίνει, είναι σίγουρα ακατάλληλος

Κι επειδή όλα αυτά καλά, θα πει ο καθένας, αλλά πως θα διακρίνω τον σωστό για μένα ψυχολόγο; Πέρα από τις προφανείς αντιστροφές των παραπάνω, υπάρχουν επίσης πολύ σημαντικές ενδείξεις ότι ένας ψυχολόγος είναι καλός στην δουλειά του. Για παράδειγμα: σας δίνει πολλά περισσότερα από μια απλή συμβουλή, σας βάζει στην θέση του οδηγού και αυτό το νοιώθετε σε κάθε συνεδρία. Επίσης ακολουθεί συνεχή εκπαίδευση στο αντικείμενο του και μένει πάντα ενημερωμένος για τις εξελίξεις του τομέα του. Και τέλος σας δίνει δουλειά για το σπίτι τακτικά και δείχνει να είναι συνεχώς δίπλα σας.

 

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:31