Πόσο απενοχοποιημένος είναι ο ρόλος της μάνας

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Σχεδόν κάθε γυναίκα θέλει κάποια στιγμή στη ζωή της να γίνει μαμά. Για άλλες αυτή η στιγμή έρχεται πιο εύκολα, σχεδόν αβίαστα και για άλλες μετά από πολλές δυσκολίες. Και φτάνει η στιγμή που η γυναίκα-σύντροφος-σύζυγός-νοικοκυρά-φίλη-κόρη κτλ, λαμβάνει άλλον ένα τίτλο/ ρόλο, οποίος έρχεται να προστεθεί στους παραπάνω. Τον τίτλο της μάνας. Μεγαλώνοντας το παιδί αρχίζει η γυναίκα να βιώνει και να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτός ο τίτλος και τι συνεπάγεται. Τι σημαίνει για την κοινωνία μας να είναι μια γυναίκα μάνα…

Δεν είναι λίγες οι φορές που μία γυναίκα ακούει σχόλια όπως «Τώρα που έγινες μάνα δεν πρέπει να κάνεις αυτό ή εκείνο… δεν πρέπει να φοράς αυτά τα ρούχα… δεν είναι αυτό χτένισμα για σένα… δεν πρέπει να μιλάς με αυτό τον τρόπο… δεν πρέπει να φέρεσαι με αυτό τον τρόπο…» Μια μάνα πρέπει να είναι κόσμια, να φέρετε σωστά ακόμα και όταν δεν είναι μπροστά το παιδί της. Δεν της δικαιολογούνται εύκολα λάθη. Κατά το παρελθόν, τα πράγματα ήταν ακόμα πιο αυστηρά. Στις μέρες μας κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, κάποια παρέμειναν ίδια. Σίγουρα μια γυναίκα δεν αισθάνεται να έχει την ελευθερία που είχε προτού γίνει μητέρα, και αυτό δεν αφορά μόνο το πρακτικό κομμάτι.

Σχόλια τύπου «Είσαι και μάνα…!» δείχνουν πως τελικά μια γυναίκα κρίνεται από την κοινωνία και τον περίγυρο της από τη στιγμή που φέρει αυτό τον ευλογημένο τίτλο. Ο κόσμος έχει προσδοκίες από αυτή. Μπαίνει σε όρια και περιορισμούς. Έχει μεγαλύτερες υποχρεώσεις. Σαφώς και είναι πολύ μεγάλη ευθύνη να μεγαλώνεις ένα παιδί για το οποίο είσαι υπεύθυνη, όπως και ο πατέρας. Πότε όμως αυτά τα σχόλια του περίγυρου γίνονται βάρος στην γυναίκα και πότε ξεπερνάνε τα φυσιολογικά όρια; Οι υπερβολές πολλές φορές επιβαρύνουν την γυναίκα, η οποία αφήνει πίσω της τον πραγματικό της εαυτό, τις επιθυμίες της κτλ γιατί πλέον είναι μάνα. Η γυναίκα καλείται να προσαρμοστεί και να περιοριστεί στο νέο της ρόλο και στις προσδοκίες που συνοδεύουν το ρόλο αυτό.  Τα ταμπού της κοινωνίας μας καταπιέζουν τον άνθρωπο, αλλά και από την άλλη μεριά, τα άκρα πάντα φέρνουν ρίξεις. Μια μέση κατάσταση είναι αυτή που είναι πιο λειτουργική. Σε όλα καλό είναι να υπάρχει μέτρο! Επιπλέον, το ζευγάρι και η οικογένεια είναι αυτή που επιλέγει τον τρόπο που θα πορευτεί και που είναι πιο λειτουργικός για το σύνολο της.

Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 07:37