Είσαι πολλά περισσότερα από το επάγγελμά σου

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα στην ερώτηση ποιος είσαι θα απαντήσουν με την ιδιότητά τους. Είμαι γιατρός, είμαι δικηγόρος, είμαι δάσκαλος, είμαι υπάλληλος, είμαι άνεργος. Πολύ φυσιολογικά πλέον προσδιορίζουμε τον εαυτό μας μονολεκτικά και κυρίως βάση του επαγγέλματος που κάνουμε , πιστεύοντας ή υιοθετώντας ότι η ιδιότητα μας είναι και η ταυτότητα μας. The workism (ο εργατισμός σε μια ελεύθερη μετάφραση) είναι η κοινωνική τάση εκείνη που ενισχύει την πεποίθηση ότι η εργασία δεν είναι μόνο απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη, προσωπική και διευρυμένη, αλλά και το κεντρικό κομμάτι στην προσωπική ταυτότητα του ατόμου και στον σκοπό ζωής του. Για αυτό και οποιαδήποτε πολιτική προώθηση της ανθρώπινης ευημερίας πάντα ενθαρρύνει την περισσότερη δουλειά. Η περισσότερη δουλειά όμως απαιτεί και περισσότερες ώρες, που αυτόματα μειώνονται από τις εναπομείνασες διαθέσιμες του ατόμου, και τελικά η όλη θεωρία οδηγείται σε μια αυτοεκπλήρωση αφού πλέον το μόνο ταυτόχρονα χρήσιμο, απαραίτητο κι αναγκαίο είναι η δουλειά. Κι ως μόνο πεδίο ατομικής διάδρασης , γίνεται πλέον και το μόνο κομμάτι ευχαρίστησης, το μοναδικό που λαμβάνει ο καθένας επιβράβευση για τον εαυτό του.

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει υιοθετήσει ως φυσιολογική αυτήν την κοινωνική διδαχή που του επιβλήθηκε, κι έτσι θεωρεί αυτονόητη την θυσία που αυτή απαιτεί των σημαντικών του άλλων σχέσεων. Η τεχνολογία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση αφού πλέον το κινητό , αποτελεί ένα 24ωρο γραφείο για τον καθένα μας: θα απαντήσω σε email, θα ορίσω ραντεβού και συναντήσεις, θα προγραμματίσω η θα καταγράψω κάποια εργασία μου κλπ.

Κι επειδή όταν σε κάτι αφιερώνουμε πολύ χρόνο, «αναγκαστικά» το αγαπάμε, αυτή μας η αγάπη γεννά την επιθυμία να ασχοληθούμε ακόμη περισσότερο με αυτό.

Πέρα ότι πλέον όλες οι έρευνες αρχίζουν να αναδεικνύουν ότι η παραγωγικότητα μειώνεται από ένα σημείο χρονικής επιβάρυνσης στην ατομική εργασία, είναι απαραίτητο πρωτίστως για την ψυχική μας υγεία να βρούμε την ισορροπία στον διαχωρισμό Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να επαναπροσδιορίσουμε την δουλειά μας ως ένα μέρος του εαυτού μας, κι όχι τον εαυτό μας ως μέρος της δουλειάς μας.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:10