Ο αποτελεσματικός ηγέτης

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι γίνονται οι καλύτεροι ηγέτες. Πως όμως γίνεται ένας άνθρωπος πετυχημένος; Και πως γίνεται αποτελεσματικός ηγέτης;

Η ηγεσία , σε οποιαδήποτε θέση κι αν αυτή αναφέρεται, απαιτεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δεξιότητες, τις οποίες εάν δεν έχεις πρέπει να αναπτύξεις, και αν έχεις πρέπει να βελτιώνεις συνεχώς.

 • Επιθυμία για Κατανόηση. Ο ηγέτης δεν επαναπαύεται σε όσα ξέρει, αλλά έχει μια διαρκή «περιέργεια» να κατανοήσει και να ανακαλύψει ακόμα περισσότερα από την λύση-λύσεις που έχει ήδη βρει. Εξερευνά τις διαθέσιμες επιλογές ανα πάσα στιγμή...
 • Ανοιχτή σκέψη. Ένας ηγέτης δεν έχει ακαμψία στην σκέψη , δεν πιστεύει στην απόλυτη ορθότητα των σκέψεων και επιλογών του. Αντιθέτως είναι ανοιχτός σε όλες τις σκέψεις και απόψεις, σκοπός του δεν είναι να επιδείξει την ηγετική του θέση , αλλά να βρεί την καταλληλότερη λύση σε κάθε πρόβλημα. Επίσης αντιλαμβάνεται την σημασία της ανατροφοδότησης επι της εφαρμογής της λύσης και την τροποποιεί όπως χρειάζεται. Η ακαμψία στη ηγεσία είναι καταστροφική.
 • Αυτογνωσία. Ο ηγέτης γνωρίζει τα προτερήματά του, γνωρίζει την ορθότητα της κρίσης του και την δυνατότητα του στην λήψη αποφάσεων. Επίσης όμως γνωρίζει τα ελαττώματά του , τις προκαταλήψεις του τις οποίες δεν επιτρέπει να γίνονται εμπόδιο, και τέλος γνωρίζει ότι τα κλειδιά της επιτυχίας είναι η κριτική σκέψη και η ορθολογιστική προσέγγιση.
 • Γνώση. Οφείλει να έχει πάντα την «πλήρη εικόνα». Για να το επιτύχει αυτό χρειάζεται να έχει αυξημένες γνώσεις τόσο επι του αντικειμένου που ηγείται, όσο και τάση διαρκής εκπαίδευσης. Κάθε εμπειρία για έναν ηγέτη είναι ένα καινούργιο μάθημα.
 • Ανθεκτικότητα. Είναι απαραίτητη για να ξεπερνά κάθε εμπόδιο που έτσι κι αλλιώς θα συναντήσει. Η βελτίωση της εξαρτάται από την ικανότητα του ηγέτη να απεμπλέκει το συναίσθημα από τις καταστάσεις.
 • Διορατικότητα. Ένας ηγέτης βλέπει το μετά της κάθε πορείας. Οραματίζεται και προγραμματίζει, αντιλαμβανόμενος τις πιθανές εκβάσεις κάθε επιλογής.
 • Όλα αυτά κάνουν τον άνθρωπο πετυχημένο. Κι ως πετυχημένος ο άνθρωπος γίνεται και πιο αποτελεσματικός. Είτε ως ηγέτης είτε σε οτιδήποτε άλλο επιλέξει να κάνει.

  Mersinias Thomas, TEDx speaker,

  Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

  ©www.mersinias.gr

  Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:09