Κρύβοντας τον πόνο μας

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι άνθρωποι συχνά κρύβουμε τις επίπονες συναισθηματικές μας εκφράσεις από τους άλλους , αντί να τις αποκαλύπτουμε και να τις συζητάμε που πιθανόν θα βοηθούσε περισσότερο.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί αφηγούμενοι τον πόνο για οποιοδήποτε γεγονός μας έχει πληγώσει, τον ξαναζούμε, κι αυτό είναι ένας πρόσθετος πόνος που σε κανέναν δεν αρέσει να βιώνει. Επιπλέον αποκαλύπτοντας τον πόνο μας , νοιώθουμε ότι φανερώνουμε στους άλλους ένα κομμάτι του εαυτού μας που δεν αξίζει να μοιραστούμε ή δεν είναι επιθυμητό να μοιραστεί. Αυτό το κομμάτι συνήθως συνοδεύεται από ντροπή, αμηχανία, φόβο, καθώς κι αναγκαστικά ψέματα. Έτσι οι περισσότεροι αντί να αποδομούμε τον πόνο μας ώστε να τον ξεπερνάμε , απλώς συμπεραίνουμε ότι είναι προτιμότερο να τον αφήσουμε στην άκρη....

Για να το πετύχουμε αυτό, φοράμε το προσωπείο «της γενναιότητας» , τον εαυτό μας που πιστεύουμε ότι θέλουν να βλέπουν οι άλλοι από εμάς. Αυτό νοιώθουμε ως ασφαλές, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι σχέσεις μας με τους άλλους. Κατά διαστήματα θα εκφράσουμε τον πόνο μας , αλλά πολύ περιορισμένα και πιθανόν να μετανιώσουμε κιόλας για αυτό. Άλλωστε είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι άνθρωποι να αποκαλύπτουν δύσκολα τον πόνο τους ακόμα και μέσα στην θεραπεία, παρόλο που μιλούν με ειδικό, εξαιτίας ακριβώς αυτού του φόβου απόρριψης που έχουν ή ακόμα και της διαστρεβλωμένης αντίληψης ότι ο ειδικός δεν έχει ξανασυναντήσει πρόβλημα σαν το δικό τους.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε και να θυμόμαστε είναι ότι ο πόνος δεν ζητά πάντα βοήθεια, αλλά πολλές φορές απλά να ακουστεί. Βαθύτερα αυτό που φωνάζει είναι το «είμαι εδώ, θέλω να είμαι ορατός από σένα ακόμη κι όταν δεν είμαι καλά».

Ο ανθρώπινος πολιτισμός μας, απαιτεί την σύνδεσή μας με τους άλλους. Η διάδραση μας με τους γύρω μας, αποτελεί μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Και αυτή η εμπειρία πρέπει να έχει το σύνολο τον εκφράσεων και στιγμών μας κι όχι μόνο τις ευχάριστες, γιατί αυτό οδηγεί πραγματικά σε ουσιαστικότερες σχέσεις κι είναι ο βασικότερος λόγος που οι σημερινές σχέσεις είναι επι το πλείστον επιφανειακές: μοιραζόμαστε μόνο τα θετικά μας.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:00