Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην εποχή του Θυμού

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Όλοι θυμωμένοι με όλους; Θυμός πάντα και παντού; Η πρώτη αντίδραση σε οποιοδήποτε ερέθισμα; Ζούμε πράγματι μια εποχή μόνιμου Θυμού; Κι αν ναι, τι τον προκαλεί;

Ζούμε σίγουρα την εποχή της υπερβολής. Δεν υπάρχει το απλά καλό, δεν υπάρχει το απλά κακό. Υπάρχει το «σούπερ», το «τέλειο» κι από την άλλη υπάρχει η «καταστροφή» και «ισοπέδωση». Από τον τρόπο που παρουσιάζονται τα γεγονότα στις ειδήσεις (έγινε κάθε βροχή μέσα στο καταχείμωνο είδηση- είδηση που σπέρνει τρόμο), μέχρι τον τρόπο που διαφημίζονται τα προϊόντα προς κατανάλωση (με το τέλειο απορρυπαντικό πλυντηρίου θα έχεις επιτέλους την τέλεια σχέση που ονειρεύτηκες), η υπερβολή κυριαρχεί. Και η υπερβολή δεν είναι φυσιολογικότητα. Γεννά λάθος προσδοκίες στο μυαλό, που όμως αισθανόμαστε ότι δεν είναι ρεαλιστικές, κι όταν αυτό που αισθανόμαστε έρχεται σε αντίθεση με αυτό που σκεφτόμαστε, η ισορροπία της ψυχικής μας υγείας σε σημαντικό βαθμό χάνεται.

Τα συναισθήματα εξελίχθηκαν κι αναπτύχθηκαν στο ανθρώπινο είδος για να μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά στο είδος των επαναλαμβανόμενων κινδύνων που υπήρχαν από την αρχή της ύπαρξής μας. Ως αποτέλεσμα κάποια συναισθήματα, όπως ο φόβος κι ο θυμός, είναι πιο κυρίαρχα. Επίσης βέβαια και στα θετικά , η ευτυχία και η χαρά, είναι κυρίαρχα, για αυτό και το τι μας κάνει ευτυχισμένους παραμένει το αιώνιο ερώτημα. Τα αρνητικά συναισθήματα δηλαδή υπάρχουν για να μας κρατάνε μακριά από το πρόβλημα, τα θετικά για να λαμβάνουμε την επιβράβευση εκείνη σε γεγονότα και πράξεις μας που θα μας οδηγήσουν να τις επαναλάβουμε.

Η υπερβολή τείνει να καταργήσει αυτήν την ισορροπία καθώς το θετικό γίνεται ουτοπία που κανείς μας δεν φτάνει, κι άρα σταδιακά εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια. Και χωρίς θετικό, τι μένει; Ένας άνθρωπος που νιώθει μονίμως αδικημένος από τους γύρω του, την κοινωνία, και την ζωή του ολόκληρη, και άρα θυμωμένος. Πολύ θυμωμένος. Κι αυτός ο Θυμός γίνεται η καθημερινή αγένεια που όλοι συναντάμε, όλους μας ενοχλεί και κανείς δεν δείχνει να προσπαθεί να αλλάξει.

Όπως έχει πει κι ο εξαιρετικός Αμερικανός σκιτσογράφος Walter Kelly : «Έχουμε συναντήσει τον εχθρό, κι αυτός είναι εμείς»

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 09:57