Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επικοινωνία με την γλώσσα του σώματος

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Σε κάθε επικοινωνία μας, ο σκοπός είναι να μεταφέρουμε τα όσα σκεφτόμαστε στον συνομιλητή μας με τρόπο που θα τα κατανοήσει ώστε και πιθανόν να τα αποδεχθεί. Η απαραίτητη προϋπόθεση κάθε επικοινωνίας είναι η θετική ατμόσφαιρα, αυτή δημιουργεί κι αναπαράγει εμπιστοσύνη. Η επικοινωνία μας είναι λεκτική αλλά και μη λεκτική.

Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι , διαβάζουμε τα μη λεκτικά μηνύματα των συνομιλητών μας πολλές φορές μέσα στην ημέρα, αλλά και μεταδίδουμε ανάλογα άπειρα μηνύματα. Σε όλη την μη λεκτική επικοινωνία μας υπάρχουν σημεία τα οποία είναι ο κορμός αυτής της επικοινωνίας:

•           Οι εκφράσεις του προσώπου. Η θετική διάθεση ενεργοποιεί τους μυς του χαμόγελου ενώ αντίθετα μια αρνητική διάθεση τους μυς εκείνους που θα δείξουν το πρόσωπό μας συνοφρυωμένο. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούμε να αντιληφθούμε το χαμόγελο του συνομιλητή μας ακόμα κι αν δεν τον βλέπουμε , από την χροιά της φωνής του. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να θυμόμαστε όταν επικοινωνούμε τηλεφωνικά...

•           Η επαφή με τα μάτια. Είναι το στοιχείο που δείχνει πότε αυτό που ακούμε είναι ειλικρινές, πόση εγγύτητα υπάρχει στην σύνδεση του άλλου ατόμου με εμάς, και όταν μας ακούει πόση ενσυναίσθηση έχει αναπτύξει για όσα του λέμε.

•           Η γενική στάση του σώματός μας, εάν δηλώνει επιφυλακτικότητα ή κυριαρχία για παράδειγμα, είναι κάτι που δεν βοηθά στην επικοινωνία. Αντίθετα μια ανοιχτή στάση σώματος (με χέρια ανοιχτά κι όχι σταυρωμένα στο στήθος πχ) προδιαθέτει τον ακροατή για περισσότερη δεκτικότητα σε όσα του μεταδίδουμε.

•           Η αναπνοή μας. Μια γρήγορη αναπνοή υποδηλώνει άγχος κι εγρήγορση , κάτι που θα μεταδοθεί σαν διάθεση και στον συνομιλητή μας. Πριν από μια κρίσιμη συνάντηση είναι καλό να πάρουμε βαθιές ανάσες και να ελέγξουμε τον ρυθμό των αναπνοών μας. Ένας ήρεμος ρυθμός μεταδίδει ηρεμία κι έτσι ο συνομιλητής εστιάζει περισσότερο στα λεγόμενα μας.

•           Η φωνή μας. Ο τόνος της φωνής μεταδίδει πολύ πιο ισχυρά μηνύματα για το πως νιώθουμε μια δεδομένη στιγμή, από ότι μεταδίδουν οι λέξεις μας. Αν αυτά τα δύο εκπέμπουν διαφορετικά μηνύματα, ο συνομιλητής θα μπερδευτεί και σταδιακά θα γίνει επιφυλακτικός στην κουβέντα μέχρι που θα αποτραβηχτεί.

Φυσικά η γλώσσα σώματος έχει άπειρα επι μέρους σημεία στα οποία μπορεί κανείς να εκπαιδευθεί και να τα αναπτύξει σαν δεξιότητα τόσο στην αναγνώριση όσο και στην μετάδοση των μηνυμάτων της. Ωστόσο αυτά τα βασικά σημεία που προαναφέραμε είναι τόσο κοινά στην καθημερινότητα του καθένα μας, που αξίζει να δώσουμε λίγη παραπάνω προσοχή ώστε να βελτιώσουμε άμεσα κάθε επικοινωνία μας, φιλική, επαγγελματική ακόμη και οικογενειακή.

 

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 09:54