5 λάθη που πιστεύουμε για την ψυχοθεραπεία

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

1.Τα προβλήματα μου θα λυθούν σε 1-2 συνεδρίες

Πέραν σπάνιων περιπτώσεων , όπου 1-2 συνεδρίες συμβουλευτικής αρκούν, η ψυχοθεραπεία απαιτεί χρόνο και φυσικά προσπάθεια.

2.Ο ψυχολόγος Θα μου λύσει το πρόβλημα μου.

Ο ψυχολόγος δεν θα πει στον θεραπευόμενο τι να κάνει. Ο ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής δίνει μια κατεύθυνση μέσα από τις συνεδρίες, έτσι ώστε ο θεραπευόμενος μόνος του να επιλέξει πως θα ήθελε να πορευτεί και τι θα τον ωφελήσει περισσότερο.

3.Δεν χρειάζεται να πάω γιατί όλα είναι στο μυαλό… θα το ξεπεράσω μόνος μου ή θα περάσει μόνο του με τον καιρό…

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς χρόνια μαθημένες συμπεριφορές, αντιδράσεις και τρόποι σκέψης, απαιτούν χρόνο να αντικατασταθούν με πιο λειτουργικούς. Πόσο μάλλον κλινικές διαταραχές, φοβίες κτλ., όπου η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη

4.Θα τα πω σε έναν φίλο μου…

Η ψυχοθεραπεία βασίζεται σε μια συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση, την οποία έχει επιλέξει και έχει εκπαιδευτεί ο θεραπευτής, και ακολουθούνται συγκεκριμένα θεραπευτικά βήματα, θεραπευτικά πρωτόκολλα, στοχοθετήσεις, τεχνικές κτλ. Επομένως, σε καμία περίπτωση ένας φίλος μας, στον οποίο θα πούμε το πρόβλημα μας, δεν θα μπορούσε να μας προσφέρει όλα τα παραπάνω.

5.Ο ψυχολόγος είναι φίλος μου…

Η θεραπευτική σχέση με τον θεραπευτή μας προϋποθέτει όρια. Μπορεί να γνωρίζουμε ελάχιστα στοιχεία για την προσωπική ζωή του θεραπευτή μας ή και απολύτως τίποτα! Δεν μπορούμε να βγαίνουμε για καφέ ή φαγητό με τον θεραπευτή μας, να είμαστε φίλοι σε προσωπικά social accounts, να επικοινωνούμε μαζί του εκτός συνεδρίας χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος κτλ. Σημαντικό είναι να μην διαταραχθούν οι ρόλοι, ώστε να υπάρχει καλή θεραπευτική σχέση και να έχει αποτέλεσμα η ψυχοθεραπεία μας.

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)