Το χιούμορ στην ζωή μας!

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

 

Το γέλιο και το χιούμορ είναι βασικά συστατικά της ευημερίας και της καλής διάθεσης. Αν μη τι άλλο ο περισσότερος κόσμος είτε έχει υψηλή αίσθηση του χιούμορ είτε όχι, συμφωνούν σε ένα πράγμα: το χιούμορ βοηθάει στην αποσυμφόρηση του άγχους, του στρες και της έντασης. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε το χιούμορ για να ζεστάνουμε την ατμόσφαιρα, να σπάσουμε τον πάγο, να διαχειριστούμε δύσκολες και αμήχανες καταστάσεις. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Έρευνες έχουν δείξει πως το χιούμορ μπορεί να ενώσει μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είναι άγνωστοι μεταξύ τους και να τους κάνει να έρθουν πιο κοντά, μια τεχνική που χρησιμοποιείται ιδιαιτέρως συχνά σε επαγγελματικούς χώρους. Το χιούμορ ανάμεσα σε συναδέλφους καλύπτει και ικανοποιεί δυο επιπλέον ανθρώπινες ανάγκες, της αυτοπροστασίας και της αυτοπεποίθησης. Μέσω του χιούμορ αυξάνεται το αίσθημα αποδοχής και κατά συνέπεια αυτοπεποίθησης. Δεν είναι τυχαίο που τα άτομα με αυξημένο χιούμορ ....

....συνοδεύονται από θετικούς χαρακτηρισμούς και περιγραφές από τρίτους όπως π.χ. ευφυής, κοινωνικός, δυναμικός κτλ. Επιπλέον, το χιούμορ βοηθάει στο να εκφράσουμε σκέψεις, συναισθήματα και σκληρές πραγματικότητες με έναν πιο κόσμιο τρόπο, σε ένα πιο αποδεκτό πλαίσιο, χωρίς να προσβάλλουμε άτομα και καταστάσεις.
Πέραν του εργασιακού όμως χώρου, το χιούμορ φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θεραπευτικό και να λειτουργεί ως μηχανισμός διαχείρισης διαφόρων άλλων καταστάσεων. Στο κομμάτι της υγείας, μελέτες έχουν δείξει πως το χιούμορ και το γέλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τις αντοχές μας στον πόνο και βελτιώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπλέον, σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων, κατάθλιψης ή άλλου είδους ψυχοπαθολογίας, το χιούμορ και το γέλιο λειτουργούν επίσης θετικά.
Φαίνεται λοιπόν, πως το χιούμορ και το γέλιο είναι καλοί σύμβουλοι της υγείας μας, βελτιώνουν την διάθεση μας αλλά λειτουργούν και ως μηχανισμοί εξομάλυνσης κοινωνικών επαφών και δύσκολων καταστάσεων. Επομένως, ας βάλουμε λίγο περισσότερο γέλιο στην ζωή μας και ας επωφεληθούμε από αυτό!

Μαρία Κατσαούνη-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 09:03