Το χιούμορ στην Ψυχοθεραπεία

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Στους περισσότερους ο τίτλος θα φανεί παράξενος καθώς μέσα σε μια τόσο μικρή πρόταση βλέπουν μαζί δύο τόσο «αταίριαστες» λέξεις. Είναι όμως πράγματι αταίριαστες;

Να εξηγήσουμε καταρχήν γιατί λαμβάνονται ως αταίριαστες...

Καταρχήν φυσικά και κανείς δεν θα ζητήσει να λύσει τα προβλήματά του με έναν ψυχολόγο , αν τα προβλήματά του είναι τέτοια που λύνονται με ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη ή ένα ανέκδοτο που θα του αλλάξει τη διάθεση.

Κατά δεύτερον η κυρίαρχη εικόνα του ψυχολόγου που έχει κατά καιρούς παρουσιαστεί από την τηλεόραση είναι ακραία αντιφατική: είτε θα παρουσιαστεί στα πλαίσια σάτιρας ως ένας «τρελογιατρός» με πιθανό παράξενο ντύσιμο που μάλλον δείχνει πιο «ελαφρύς» από τον ασθενή του, είτε στο άλλο άκρο θα παρουσιαστεί ως έναν εντελώς ψυχρό, αποστασιοποιημένο, εντελώς μηχανικά φερόμενο Σύμβουλο που κυρίως αυτό που περνάει προς τα έξω είναι το «μην πλησιάζετε».

Η πραγματικότητα είναι (ή τουλάχιστον οφείλει να είναι) πολύ μακριά και από αυτά τα δύο «πρότυπα».

Η ανάπτυξη θεραπευτικής συνεργασίας που είναι πρώτος σκοπός της ψυχοθεραπείας δεν επιτρέπει κανένα από αυτά τα δύο να συμβαίνει.

Το γέλιο είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας, για αυτό και το επάγγελμα μας, που προσπαθεί να κατανοήσει την πολυπλοκότητα, την προβληματικότητα και τον παραλογισμό ακόμα , της ανθρώπινης φύσης και συμπεριφοράς, θα χρησιμοποιήσει το χιούμορ ως εργαλείο. Είναι βασικό συστατικό στην ψυχοθεραπεία να αντιλαμβάνεται ο ψυχολόγος πότε πρέπει να πιέσει τον ασθενή να μιλήσει για πράγματα όχι ευχάριστα, και πότε πρέπει να τον χαλαρώσει όταν πιεστεί πολύ , ώστε να αποδίδει τα μέγιστα η συνεδρία σε όλη την διάρκειά της.

Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι εδώ ακριβώς έγκειται η αξία του ψυχοθεραπευτή, στο να αντιλαμβάνεται σωστά αυτές ακριβώς τις στιγμές ο ίδιος, και στο να μην γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή εργαλεία της ψυχοθεραπείας, όπως οι αυτοεξομολογήσεις του ψυχολόγου, ως κάτι που πρέπει να γίνει ή γίνεται πάντα. Τότε ο σκοπός έχει επιτευχθεί: η θεραπευτική εμπιστοσύνη υπάρχει και η θεραπευτική  συνεργασία λειτουργεί άριστα.

Δεν υπάρχει καλύτερος κριτής από τους ασθενείς μας. Αυτοί μας αξιολογούν καθημερινά κι αυτοί μας βελτιώνουν.

 

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 11:02