η Ζωή μας σήμερα είναι η ζωή της εικόνας μας

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

 

 

Πάντοτε ο άνθρωπος απο τότε που εντάχθηκε σε κοινωνίες , αρχικά μικρές, υιοθέτησε ή θέσπισε κανόνες αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης. Αυτοί οι κανόνες δεν ήταν τίποτα παραπάνω απο συμπεριφορές σε κοινά πλαίσια για το κοινό καλό.

Σήμερα όμως όλοι μας δείχνουμε να κάνουμε μια διαφορετική προσέγγιση πάνω στην κοινωνική μας συνύπαρξη με άλλους. Δεν συμπεριφερόμαστε σε κοινά αποδεκτά πλαίσια , αλλά υιοθετούμε πανομοιότυπες συμπεριφορές σε μια απέλπιδα προσπάθεια της εμφάνισης απο τον καθένα μας του "ομοίως καλού" με όλους τους υπόλοιπους. Και αυτό είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Μάλιστα αυτές οι συμπεριφορές φθάνουν σε σημείο μιας μαζικής φαινομενικής ομοιογενοποίησης ,ή προσπάθεια για τέτοια, με κύριο στόχο όχι τον ιδανικό προσωπικό στόχο, αλλά την κυρίαρχη ιδανική εικόνα, που είναι μία , αφορά γνωρίσματα που σταδιακά συνήθως φθίνουν πχ εξωτερικής εμφάνισης ή οικονομικής ευμάρειας, και καθόλου χαρακτηριστικά εξελικτικής προσωπικής μας πορείας πχ παιδεία, εξάσκηση ικανοτήτων δεξιοτήτων κλπ.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Είναι φανερό σήμερα ότι οι περισσότεροι απο εμάς δεν ζούμε την ζωή μας αλλά την ζωή της "εικόνας" μας. Ξεκινάμε κάθε πρωί απο το σπίτι μας "φορώντας" αυτήν την εικόνα των ομοίως όμορφων, πετυχημένων, οικονομικά εύρωστων, που υιοθετήσαμε χωρίς σκέψη απο τον υπερκαταναλωτισμό της εποχής, και κάνουμε το παν εντός της μέρας να αποδείξουμε στον καθένα που συναντάμε ότι αυτή η εικόνα μας είναι αληθινή και οφείλει να την πιστέψει. Αυτό οδηγεί σε σύγχρονα ψυχολογικά προβλήματα τον καθένα απο εμάς, και κατά την γνώμη μου σε συνδυασμό με την σεξουαλική μας ταυτότητα που λειτουργεί στα μέγιστα το ένστικτο κι άρα το εντελώς φυσικό της συμπεριφοράς, αποτελούν την βάση της "ψύχωσης" της εποχής μας. Αν στην ψυχολογία τον περασμένο αιώνα όλα ξεκινούσαν απο το υποσυνείδητο, σήμερα όλα ξεκινάνε απο την επιβολή αυτής ακριβώς της όμοιας κοινωνικής ταυτότητας για όλους. θα το αναλύσω αυτό εκτενέστερα παρακάτω.

 

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 12:03