Όταν η πατρότητα δεν είναι εφικτή.

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Παρόλο που γνωρίζουμε τα συναισθήματα που βιώνει μια γυναίκα όταν δεν μπορεί να γίνει μητέρα μοιάζει να μην ασχολούμαστε τόσο με τα συναισθήματα που βιώνει ένας άντρας ο οποίος δεν μπορεί να γίνει πατέρας.

Συνήθως ένας άντρας δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματα του και ακόμα περισσότερο τον πόνο που βιώνει επειδή δεν έχει παιδιά. Ο πόνος αυτός προέρχεται από τη γνώση ότι η κληρονομιά του θα πάψει να υπάρχει με το θάνατο του. Ως κληρονομιά εννοούμε την οικογενειακή του ιστορία,το όνομα του, κειμήλια, ιστορίες και αστεία που θα ήθελε να του διηγηθεί,δεξιότητες που θα ήθελε να του διδάξει,όπως οδήγηση,ψάρεμα κ.ο.κ. Προέρχεται επίσης από την ανάγκη του άντρα να εκπληρώσει αυτόν τον πατρικό ρόλο βοηθώντας ένα παιδί να περάσει από την παιδική στην ενήλικη ζωή.

Οι λόγοι που ένας άντρας δεν αποκτά παιδιά ποικίλλουν. Μπορεί η σύντροφος του να μην θέλει παιδιά, λόγοι γονιμότητας, μια σειρά αποτυχημένων σχέσεων που καθυστερούν την επιλογή του κατάλληλου συντρόφου,με αποτέλεσμα η ηλικία να μην είναι πλέον σύμμαχος,κοινωνικοί λόγοι καθώς και λόγω προσωπικών περιστάσεων.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο άντρας που δεν έχει παιδιά, επηρεάζεται περισσότερο από το γεγονός αυτό από ότι η γυναίκα. Γίνεται περισσότερο εσωστρεφής, καταθλιπτικός, θυμωμένος στις αντιδράσεις του. Έχει την αίσθηση του αποκλεισμού από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ειδικά όταν είναι παρών σε συναρτήσεις που οι συζήτηση στρέφεται γύρω από τα παιδιά και βιώνει φόβο λόγω της μοναξιάς των γηρατειών. Επίσης το στερεότυπο ότι "αντέχει" του στερεί την συναισθηματική και φυσική υποστήριξη που συνήθως παρέχεται σε μια γυναίκα.

 

Η μοναξιά και ο αποκλεισμός μπορεί να τον μετατρέψουν σε έναν δύσκολο και δύστροπο άνθρωπο όπου οι γύρω του θα αδυνατούν να συνδέσουν τη δυσκολία αυτή με την έλλειψη παιδιών στη ζωή του.

Τι μπορείς να κάνεις

  • Μοιράσου τα συναισθήματα σου με κάποιον που εμπιστεύεσαι
  • Φρόντισε τον εαυτό σου
  • Ζήτησε βοήθεια ( θεραπευτή,ομάδα,οικογένεια,φίλους)
  • Αν αγαπάς τα παιδιά αναζήτησε εναλλακτικούς τρόπους να τα έχεις στη ζωή σου,όπως κρατώντας παιδιά γνωστών σου,δουλεύοντας με παιδιά,κάνοντας εθελοντική εργασία για παιδιά.
  • Εξερεύνησε την πιθανότητα να υιοθετήσεις ένα παιδί.
  • Μην αφήνεις τα κοινωνικά στερεότυπα να σε αποκλείσουν από την ίδια τη ζωή σου.

H πατρότητα είναι το ίδιο σημαντική με την μητρότητα και χρειάζεται να αναγνωρίσουμε αυτό το κομμάτι στη ζωή των αντρών έτσι ώστε να μην εμποδίζουμε την έκφραση των συναισθημάτων των αντρών σε ένα τόσο σημαντικό θέμα της ζωής τους. © Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδικευμένη στην Συμβουλευτική Πένθους

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 07:19