Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε είμαστε περισσότερο δημιουργικοί;

 

Χρειαζόμαστε νέες ιδέες, καινοτόμες, δημιουργικότητα..τι κάνουμε; Καθόμαστε μόνοι μας και στύβουμε το μυαλό μας ή μήπως είναι καλύτερα να μαζευτούμε ένα γκρουπ ατόμων και να αρχίσουμε τον καταιγισμό σκέψεων και ιδεών; Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πως το δεύτερο είναι πιο αποδοτικό. Λάθος! Έρευνες δείχνουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η λανθασμένη αυτή άποψη έχει οδηγήσει στην ψευδαίσθηση της ομαδικής δημιουργικότητας και παραγωγικότητας.

Έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ έδειξε πως όταν είμαστε σε μια ομάδα ατόμων, με διάφορους συνομιλητές το βάρος και η πίεση δεν πέφτει εξολοκλήρου πάνω μας και επομένως τις περισσότερες φορές δεν έχουμε συναίσθηση πως δεν αποδίδουμε τόσο καλά ή πως αποτυγχάνουμε να σκεφτούμε κάτι νέο. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συμβαίνει όταν είμαστε μόνοι μας και προσπαθούμε να κατεβάσουμε νέες ιδέες.

Μια άλλη έρευνα έδειξε επιπλέον πως πολλές φορές σε μια ομάδα μπερδεύουμε τις ιδέες μας με αυτές που έχουν προταθεί από άλλα μέλη του γκρουπ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νομίζουμε πως συμβάλαμε στον καταιγισμό σκέψεων και ιδεών ενώ στην ουσία μπορεί να μην εκφράσαμε ούτε μια καινούργια ιδέα. Πέραν τούτου, τα άτομα μιας ομάδας μετράνε....

.... τη ομαδική προσπάθεια και πρόοδο και δεν εστιάζουν στην ατομική εξέλιξη η οποία μπορεί να είναι στάσιμη ή ακόμα και μηδαμινή.

Εν αντιθέσει, όταν είμαστε μόνοι μας προσπαθώντας να κατεβάσουμε νέες ιδέες είμαστε πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί, αλλά είμαστε και σε θέση να κρίνουμε κατά πόσο ικανοποιητική είναι η εξέλιξη μας καθώς η αποτυχία του να βρούμε νέες ιδέες δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 11:36