Οι επιπτώσεις του Άγχους στο οργανικό μας σύστημα

Κατηγορία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το άγχος επηρεάζει όλα τα συστήματα του σώματος μας, από μυοσκελετικό και αναπνευστικό ως και το αναπαραγωγικό.

Στο Μυοσκελετικό σύστημα

Όταν το σώμα είναι στρεσαρισμένο, οι μύες τεντώνονται. Η μυϊκή ένταση είναι σχεδόν μια αντανακλαστική αντίδραση στο άγχος - ο τρόπος προστασίας του σώματος από τραυματισμούς και πόνο. Με ξαφνικό άγχος, οι μύες τεντώνονται ταυτόχρονα και στη συνέχεια απελευθερώνουν την έντασή τους όταν περάσει το άγχος. Το χρόνιο στρες προκαλεί τους μύες στο σώμα να βρίσκονται σε μια περισσότερο ή λιγότερο διαρκή κατάσταση επιφύλαξης.

Οι τεχνικές χαλάρωσης έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν αποτελεσματικά την ένταση των μυών και του προκαλούμενου στρες.

Στο Αναπνευστικό σύστημα

Το αναπνευστικό σύστημα παρέχει οξυγόνο στα κύτταρα και απομακρύνει τα απόβλητα διοξειδίου του άνθρακα από το σώμα. Οι κρίσεις άγχους μεταβάλλουν την ομαλή ροή καθώς επηρεάζουν τον ρυθμό αναπνοής, είτε με δυσχέρεια (δύσπνοια) είτε με εγρήγορση (γρήγορη αναπνοή, ταχυκαρδία). Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ισχυρό σοκ άγχους , όπως η απώλεια αγαπημένου προσώπου για παράδειγμα, μπορεί να είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη και κρίσης άσθματος.

Στο Καρδιαγγειακό σύστημα

Η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αποτελούν τα δύο στοιχεία του καρδιαγγειακού συστήματος που συνεργάζονται για την παροχή τροφής και οξυγόνου στα όργανα του σώματος. Η δραστηριότητα αυτών των δύο στοιχείων συντονίζεται επίσης στην απάντηση του σώματος στο στρες. Το οξύ άγχος-άγχος στιγμιαίο ή βραχυπρόθεσμο, προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού και ισχυρότερες συσπάσεις του καρδιακού μυός, με τις ορμόνες του στρες- αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη και κορτιζόλη – να λειτουργούν ως οι αγγελιοφόροι για αυτά τα αποτελέσματα.

Τέλος το άγχος επιβαρύνει και το αναπαραγωγικό μας σύστημα καθώς επηρεάζει τόσο την σεξουαλική επιθυμία η οποία με το άγχος καταστέλλεται, όσο και την ποιότητα του σπέρματος αλλά και την δυνατότητα ομαλής εγκυμοσύνης στην γυναίκα , καθώς διαταράσσει την έμμηνο ρύση.

Οι επιπτώσεις αυτές του άγχους στον οργανισμό μας δεν πρέπει να μας ανησυχούν παραπάνω αλλά να εκλαμβάνονται θετικά: γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για αυτό κα οι στρατηγικές αντιμετώπισης του συνεχώς βελτιώνονται τόσο φαρμακευτικά όσο και ψυχοθεραπευτικά.

Πηγές:

https://www.webmd.com/balance/stress-management/stress-symptoms-effects_of-stress-on-the-body

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/ 

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 09:40