Επιλόχεια Κατάθλιψη

Κατηγορία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μετά τη γέννηση του παιδού τους σχεδόν οι μισές μητέρες παρουσιάζουν συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης ή μελαγχολίας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει απο μερικές ώρες εως λίγες μέρες. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης τότε μιλάμε για επιλόχεια κατάθλιψη.

Η επιλόχεια κατάθλιψη επιρεάζει περίπου το 10% των γυναικών που έγιναν πρόσφατα μητέρες. Συνήθως πυροδοτείται με την αναχώρηση της μητέρας απο την μαιευτική κλινική ή το νοσοκομείο και τον ερχομό του μωρού στο σπίτι. Οι περισσότερες μητέρες που πάσχουν από τη δύσκολη αυτή νόσο, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του νέου μέλους της οικογενείας και νιώθουν αβοήθητες και ανεπαρκείς. Τους κυριεύει άγχος και φόβος, και ανησυχούν τόσο για την υγεία του μωρού τους , όσο και για την δική τους. Ενα μεγάλο ποσοστό βιώνει κρίσεις πανικού, ευερεθιστικότητα και έντονη ανησυχία.

Το κύριο συναίσθημα που επικρατει είναι η κόποση, η κατατονία και η έλλειψη ενέργειας, συνοδευόμενη από μειωμένη συγκέντρωση, αναποφασιστικότητα και αυξημένη αναβλητικότητα. Οι μητέρες με επιλόχεια κατάθλιψη πολύ συχνά βρίσκουν τα απλά πράγματα και τις καθημερινές δραστηριότητες, ιδιαίτερα δύσκολες και πολύπλοκες, καθώς αισθάνονται οτι η διεκπεραίωση τους απαιτεί πολύ ενέργεια. Η φροντίδα του μωρού τους έρχεται να διογκώσει αυτά τα συναισθήματα, κυρίως εαν το μωράκι τους είναι το πρώτο τους και δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία απο βρέφη.

Επιπλέον, κάποιες μητέρες αισθάνονται πόνους οι οποίοι δεν υφίστανται στην πραγματικότητα, παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο και μειωμένη όρεξη για φαγητό...

Μια μητέρα με επιλόχεια κατάθλιψη μπορει να εμφανίσει ορισμένα ή ακόμα και όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Οι περισσότερες όμως αισθάνονται ενοχές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, να προσαρμοστούν σε ένα λειτουργικό επίπεδο και να φροντίσουν το μωρό του όπως θα ήθελαν.

Οι μητέρες πρέπει να προσπαθούν να ξεκουράζονται όσο περισσότερο μπορούν, να τρώνε μικρά συχνά γεύματα και να πίνουν ζεστά ροφήματα. Ακόμα και αν δεν μπορούν να κοιμηθούν καλό είναι να ξαπλώνουν στο κρεβάτι ακόμα και κατα τη διάρκεια της μέρας, το οποίο βοηθάει στη βελτίωση του νυχτερινού ύπνου. Η πρακτική βοήθεια απο τον σύντροφο ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο είναι πολύ σημαντική για την ανάρρωση της νέας μητέρας. Πολύ σημαντικό είναι η μητέρα να μιλάει και να επικοινωνεί τους φόβους και τα συναισθήματα της με κάποιο κοντινό της πρόσωπο ή κάποιον που να την καταλαβαίνει και να μη ματαιώνει το πώς νιώθει. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν ομάδες αυτοβοήθειας που μπορει να ενταχθεί και να έρχεται σε επαφή με άλλες μητέρες που βιώνουν την ίδια κατάσταση και να μοιράζονται κοινές εμπειρίες, προβληματισμούς και φόβους. Εαν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν η μητέρα πρέπει να επισκεφτεί κάποιον ειδικό ή να μιλήσει στον ιατρό της ο οποίος μπορεί εαν κρίνει απαραίτητο να της χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή.

 

Αυτό που πρέπει να θυμάται κάθε μητέρα με επιλόχεια κατάθλιψη είναι οτι όλες οι μητέρες αναρρώνουν. Με τον καιρό τα συμπτώματα μειώνονται σε ένταση και συχνότητα μέχρι που εξαλείφονται τελείως.

Μαρία Κατσαούνη-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 13:20