Ποιά είναι η επίδραση της καφεΐνης σε στρεσογόνες καταστάσεις;

Κατηγορία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο και ευρείας κατανάλωσης ρόφημα. Ποια είναι η σχέση του όμως με το άγχος και το στρες; Το αυξάνει ή το μειώνει; Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν ο καφές βοηθάει ή τα κάνει χειρότερα;

Έρευνα έδειξε ότι τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ διαφοροποιούνται μεταξύ ανδρών – γυναικών! Για τους άνδρες τα νέα είναι άσχημα καθώς η κατανάλωση καφεΐνης μειώνει την αποδοτικότητα και την αυτοπεποίθηση τους. Κυρίως σε επαγγελματικά meetings όπου η ένταση κορυφώνεται, οι άνδρες χάνουν την διαπραγματευτική ικανότητα και δεξιότητα τους. Επιπλέον, μειώνεται η μνήμη και η εγρήγορση τους.

Αντίθετα τα αποτελέσματα για το γυναικείο φύλλο είναι θετικά. Η κατανάλωση καφέ από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων επιδρά...

με έναν ιδιαίτερα επωφελή τρόπο, καθώς τις κάνει να αισθάνονται πιο σίγουρες για τον εαυτό τους, πιο δυναμικές και αποδίδουν πολύ καλύτερα και ταχύτερα σε ότι κάνουν. Η μνήμη και η διαύγεια τους αυξάνεται και αυτό τους οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας πιθανότατα να σχετίζονται και με τον τρόπο αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων του κάθε φύλλου. Ενώ οι άνδρες σε κρίσιμες καταστάσεις αντιδρούν είτε με επιθετικότητα, είτε με αποστασιοποίηση και αποφυγή, οι γυναίκες έχουν την τάση να προσπαθούν να βρουν μια μέση οδό, να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να δημιουργήσουν ένα φιλικό και προστατευτικό περιβάλλον, κάτι το οποίο ενδείκνυται με καφεδάκι!

Κατσαούνη Μαρία, BSc (Hons) – MSc Ψυχολόγος Υγείας

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαΐου 2011 05:44