Αιτίες άυξησης κιλών: Γάμος για τις γυναίκες,Διαζύγιο για τους άντρες

Κατηγορία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μπορεί ένας γάμος ή ένα διαζύγιο να μας οδηγήσουν σε κατάσταση ψυχολογική κατα την οποία θα πάρουμε κιλά; Προφανώς ναι, ο γάμος ή το διαζύγιο αποτελούν μια στρεσσογόνο κατάσταση που δημιουργούν ποικίλες ψυχολογικές αντιδράσεις ανάμεσα στις οποίες μπορεί να είναι και η υπερφαγία.Πέρα οτι αποτελούν μια στρεσσογόνο κατάσταση , πρέπει να λάβουμε υπόψην μας οτι τα επίπεδα στρες ποικίλουν ανάλογα με το άτομο αλλά και την επικρατούσα ψυχολογική του γενική κατάσταση την ώρα που συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός.
Ίδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Οχάιο που παρουσιάζει οτι το κάθε φύλο παρουσιάζει την αντίδραση της υπερφαγίας για διαφορετική το κάθενα κατάσταση.Έτσι οι γυναίκες δείχνουν να οδηγούνται σε τάσεις άυξησης σωματικού βάρους με τον γάμο , ενώ οι άντρες δείχνουν να οδηγούντε στην ίδια κατάσταση μετα απο ένα διαζύγιο.
Οι λόγοι που διαμορφώνουν αυτή την διαφορά είναι πολλοί...

... Καταρχήν για τις γυναίκες , η περίοδος του γάμου δείχνει πιο στρεσσογόνα καθώς: αναλαμβάνουν πολλές περισσότερες υποχρεώσεις, περιορίζονται σε χρονικά περιθώρια για σωματική άσκηση ή ενασχόλησης με τον εαυτό τους, και θέτουν προτεραιότητες που αφορούν την οικογένεια παρά τις ίδιες. Αντίθετα οι άνδρες δείχνουν να δέχονται περισσότερη αρνητική επίδραση στο ψυχισμό τους κατα την περίπτωση ενος διαζυγίου κι αυτό γιατί: δείχνουν να χάνουν την προσωπική ηρεμία που τους παρέχει ο γάμος,μετά τον οποίο παρουσιάζουν μια τάση παραίτησης που περιλαμβάνει και την παραίτηση απο την διατήρηση του βάρους τους.
Η έρευνα έγινε ανάμεσα σε 10,000 άτομα ,μέσα στα 2 πρώτα χρόνια γάμου και λαμβάνοντας υπόψην κριτήρια γενικότερα όπως η καταγωγή, η εκπαίδευση, το οικονομικό επίπεδο κλπ


©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 17:23