Αγαπημένο πρόσωπο με Χρόνια ασθένεια.Πως θα το χειριστώ;

Κατηγορία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άν κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο διαγνωστεί με καρκίνο ή άλλη χρόνια ασθένεια το πρώτο που βιώνουμε είναι μια βαθιά απελπισία. Παράλληλα νοιώθουμε εντελώς αδύναμοι να χειριστούμε τόσο την κατάσταση όσο και τα συναισθηματά μας, κι αυτό είναι λογικό.Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την συμπεριφορά τόσο την δική μας όσο και ολόκληρης της οικογένειας και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα όπως:
Βάζουμε τέλος στα οικογενειακά "μυστικά". Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη μέθοδος και σε αυτήν την περίπτωση. Συχνά η προσπάθεια "προστασίας" του άρρωστου ατόμου απο ..

..κακές ή σχετικές με την ασθένεια ειδήσεις, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς αποδομεί την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών. Χρειάζεται ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας και για κάθε θέμα.
Δεν αποκλείουμε τα παιδιά απο το γεγονός. Αν και η κατανόηση της ασθένειας μπορεί να είναι περιορισμένη απο ένα παιδί, εντούτοις η αποκοπή τους απο την κατάσταση μπορεί να τα κάνει να θεωρήσουν τον εαυτό τους ένοχα για αυτήν.Επιπλέον επιτρέπουμε τις ερωτήσεις για την κατανόηση της κατάστασης και δεν ξεχνάμε οτι τα παιδιά είναι πηγή γέλιου και χαράς που μπορεί να δράσει πολύ θετικά σε ένα άρρωστο άτομο.
Επιλέγουμε που θα γνωστοποιήσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα μας.Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν όλοι για αυτό και γνωρίζουμε ήδη ότι κάποιες σχέσεις μας μεσω αυτού θα γίνουν ισχυρότερες και κάποιες θα ατονήσουν.Κύριο μέλημά μας είναι οτι με κάθε άτομο που συζητάμε ζητούμενο είναι η ισχυροποίηση της αίσθησης υποστήριξης και μόνο.
Γινόμαστε σαφείς σχετικά με την βοήθεια που χρειαζόμαστεσε απο φίλους και συγγενείς.Θυμόμαστε οτι κάθε άνθρωπος θέλει να αισθάνεται χρήσιμος και δεν ντρεπόμαστε να ζητήσουμε υποστήριξη.
Τέλος αφήνουμε τον άνθρωπό μας να εκφράσει την στεναχώρια του. Και το να υπάρξουμε για κάποιες στιγμές απλά ο ώμος που θα κλάψει είναι μια σημαντικότατη υποστήριξη για τον ίδιο.


©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 17:24