Ιός HIV και Ψυχολογικές Διαταραχές

Κατηγορία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σε πρόσφατη έρευνα απο το Πολιτειακό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπιστώθηκε ότι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, άτομα που νοσούν ή είναι φορείς Aids παρουσιάζουν διπλάσιες σχεδόν πιθανότητες να διαγνωστούν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες όπως διαταραχές της προσωπικότητας. Διαπιστώθηκε ότι το 92% των συμμετεχόντων πασχόντων ατόμων στην έρευνα, κάποια στιγμή της ζωής τους είχαν βιώσει κατάθλιψη, εθισμό σε ουσίες κι άλλες διαταραχές. Επίσης πάνω απο τους μισούς πληρούσαν τα κριτήρια για μια τουλάχιστον διαταραχή τύπου αντικοινωνικής ή ναρκισσιστικής.
Αυτό ίσως εξηγεί πιο εύκολα την πρότερη συμπεριφοριστική συνήθεια αυτών των ατόμων που χαρακτηρίζεται απο τάσεις ρίσκου και "επικίνδυνης" συμπεριφοράς, όπως είναι η συχνή εναλλαγή συντρόφων και η απουσία χρήσης προφύλαξης.
Επίσης τα άτομα με τέτοιες ψυχολογικές διαταραχές παρουσιάζουν μια απουσία ενδιαφέροντος ενημέρωσης, που επίσης συνδέεται με τον ιό HIV άμεσα, όπως γνωρίζουμε.
Θεραπευτικά, το δύσκολο για τέτοιους ασθενείς είναι ότι η συνοσηρότητα με μια οργανική ασθένεια όπως ο HIV (χρόνια ασθένεια) κάνει δύσκαμπτο το πλαίσιο ψυχολογικής θεραπείας και υποστήριξής τους. Επίσης παρουσιάζουν υψηλό δείκτη άγχους που πρέπει να καμφθεί μέσω της επανένταξής τους σε διατροφικές ομαλές συνήθειες και πράγματα της καθημερινότητας. Σημαντικότερο όμως και πρωταρχικό είναι να οικοδομηθεί πλαίσιο εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή, γιατί αυτό θα αποκαταστήσει και την εμπιστοσύνη στις κοινωνικές τους σχέσεις, πράγμα απολύτως απαραίτητο για τους ίδιους καθώς θα νοιώσουν ασφάλεια.


©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 17:44