Το συναισθηματικό φαγητό

Κατηγορία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Συναισθηματικό φαγητό ορίζεται η οποιαδήποτε πρόσληψη τροφής με σκοπό την ρύθμιση συναισθημάτων κι όχι οργανικής ανάγκης. Για αυτό και συνήθως η κατανάλωση τροφής αφορά επιβαρυντικά για την υγεία τρόφιμα (υψηλή ζάχαρη, πολλά λιπαρά) που μας γεμίζουν όμως ευχαρίστηση , καθώς ουσιαστικά δεν ταΐζουμε το στομάχι μας αλλά τα συναισθήματά μας. Κυρίως συναισθήματα κενού-έλλειψης, και λύπης-άγχους. Τρώμε για να ανταπεξέλθουμε στο άγχος και τη νευρικότητα που νοιώθουμε ή για να καταπνίξουμε τη στεναχώρια μας και το κενό που νοιώθουμε. Άλλες φορές, τρώμε από ανία ή θυμό, επίσης χωρίς οργανικά να πεινάμε. Όλα αφορούν συναισθήματα , αρνητικά συνήθως, λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης και χαμηλής αυτοεκτίμησης μας.

Η κατανάλωση τέτοιων τροφών καλύπτουν πολύ πρόσκαιρα την συναισθηματική ευχαρίστηση που αναζητάμε , ενώ περισσότερο αυτό που δίνουν είναι μια δραματική αύξηση του σωματικού μας βάρους. Τα συναισθήματα κενού και λύπης τότε μεγαλώνουν , και η αναζήτηση του συναισθηματικού φαγητού γίνεται ολοένα και συχνότερη, πιο έντονη αλλά και πιο ενοχική.

Οι καθοριστικοί παράγοντες που πυροδοτούν τον συναισθηματικό φαγητό είναι:

  • Η παρούσα ψυχολογική μας κατάσταση. Κάποιο άγχος που παροδικά βιώνουμε, οδηγεί αυτόματα στην έναρξη του φαινομένου ειδικά στα άτομα για τα οποία το φαγητό αποτελούσε πάντα ένα τρόπο διαφυγής (περιστατικά υπερφαγίας στο παρελθόν)
  • Ο βαθμός και η ποιότητα επιβράβευσης μας. Αν έχουμε μάθει τον εαυτό μας στις άμεσες ανταμοιβές, ο κίνδυνος του φαινομένου αυξάνεται
  • Το επίπεδο αυτοελέγχου μας. Η παρορμητικότητα δεν λαμβάνει υπόψιν της τις μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες, αλλά την βραχυπρόθεσμη θετική της ευχαρίστησης.

Η διαχείριση αυτών των παραγόντων αποτελεί την λύση στο συναισθηματικό φαγητό. Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε ότι μια αυστηρή δίαιτα δεν βοηθάει, αντιθέτως επιβαρύνει το πρόβλημα. Μια διατροφική πρόληψη όμως (πχ στην διάρκεια τροφοδοσίας από το σούπερ μάρκετ εάν φροντίσω γενικότερα να υπάρχουν πιο υγιεινές τροφές διαθέσιμες στο σπίτι) αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίλυση του προβλήματος.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:11