Οστεοπόρωση: Η ψυχολογία του πάσχοντα

Κατηγορία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση για την οποία γίνεται όλο και περισσότερο λόγος τις τελευταίες δεκαετίες που σκοπό έχουν την ενημέρωση και πρόληψη. Η οστεοπόρωση είναι υπεύθυνη για την μείωση της οστικής μάζας με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται σταδιακά πιο εύθραυστα και να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάγματος. Τα πρώτα σημάδια της γίνονται εμφανή κυρίως κατά την προ-εμμηνοπαυσιακή και εμμηνοπαυσιακή ηλικία της γυναίκας, δηλαδή γύρω στα 50. Κατά κανόνα οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα οστεοπόρωση καθώς έχουν μικρότερη ποσότητα οστικής μάζας από τους άνδρες. Επιπλέον, λόγω της εμμηνόπαυσης και των ορμονικών αλλαγών που βιώνουν, η απώλεια της οστικής μάζας τους εκδηλώνεται ταχύτερα. Όσο πιο μικροκαμωμένη είναι η γυναίκα τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να παρουσιάσει οστεοπόρωση. Πιθανό κάταγμα κατά το παρελθόν δυσχεραίνει επιπλέον την κατάσταση, καθώς και ιστορικό στην οικογένεια. Η έλλειψη επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου και βιταμινών καθιστά τον άτομο σε ακόμα πιο ευάλωτη θέση. Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η απώλεια σωματικής δραστηριότητας και άσκησης είναι βασικοί παράγοντες επικινδυνότητας.

Η πρόληψη μπορεί να ξεκινήσει από τη νεαρή ηλικία με τη σωστή διατροφή και άσκηση. Αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, φυτικών ινών και λιπαρών ψαριών βοηθάει ιδιαιτέρως την πρόληψη, όπως και η αποχή από το κάπνισμα, η μέτρια κατανάλωση καφέ και η έκθεση στο ήλιο!

Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι γυναίκες ενημερωμένες για την πάθηση....

Ακόμα όμως και όσες γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί, δεν λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη της, παρά μόνο όταν φτάσουν στην εμμηνόπαυση ή εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα. Η οστεοπόρωση οδηγεί στην κύφωση και την απώλεια ύψους, κάτι το οποίο φαίνεται να ανησυχεί ιδιαιτέρως τις γυναίκες.

 

Τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης επηρεάζουν δραματικά τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντα (όπως ψώνια στο σουπερ μάρκετ, καθαριότητα σπιτιού, ύπνος, ανάπαυλα κα)  και προκαλεί έκπτωση στην ποιότητα ζωής του. Κατ’επέκτασην, πλήγεται και η ψυχολογία του ατόμου. Το άγχος, η κατάθλιψη και η απομόνωση του ατόμου είναι ίσως από τις σοβαρότερες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η πάθηση αυτή. Η στήριξη από τον σύντροφο ή σύζυγο είναι βασικός παράγοντας βελτίωσης της διάθεσης της παθούσας. Επίσης, η αυξημένη αυτοεκτίμηση, ο αυτοσεβασμός και η ενημέρωση προάγουν ιδιαίτερα την σωματική υγεία και την κινητοποίηση του ατόμου για αντιμετώπιση του προβλήματος. Η άγνοια και η έλλειψη ενημέρωσης πολλές φορές οδηγεί τις γυναίκες στην διακοπή θεραπείας χωρίς την ενημέρωση και συγκατάβαση του ιατρού τους.

Η οστεοπόρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ιατρού μας, υιοθετήσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες και βάλουμε στην καθημερινότητα μας την άσκηση. Σε περιπτώσεις που η διαχείριση της κατάστασης δυσκολεύει το άτομο, καλό είναι να ζητήσει επιπλέον βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχική υγείας ο οποίος θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του και να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις.

Μαρία Κατσαούνη, Ψυχολόγος Υγείας, (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 11:39